Sanatoriile balneare lucrează la capacitate de numai 30%-40%

322
Sanatoriile balneare lucrează la capacitate de numai 30%-40% - fondsanatorii-1612715196.jpg

Articole de la același autor

Foarte multe persoane cu diverse probleme de sănătate ne-au întrebat în ce măsură își mai pot face proceduri în sanatoriile constănțene, pe timp de pandemie. La ora actuală, cei care merg la tratament sunt programaţi din timp şi informaţi cu privire la regulile de distanţare socială, siguranţă şi igienă ce trebuie respectate. În caz contrar, nu mai sunt primiți.

Cu toate că nu am scăpat, încă, de pandemia de coronavirus, vârstnicii și-au făcut curaj și sunt din ce în ce mai interesați să își trateze vechile probleme de sănătate, în sanatoriile din județ. În Eforie Nord, la Spitalul Clinic de Recuperare Medicină Fizică și Balneologie, se lucrează. Desigur, nu la capacitate maximă, cum era înainte de martie 2020, dar se lucrează. Aici, activitatea a fost întreruptă, atât în ambulatoriu, cât și în secțiile cu paturi numai pe perioada stării de urgență. Ulterior, a fost reluată.

„În ambulatoriu, facem procedurile numai dimineața, până la ora 13.00, pentru a putea separa circuitele unele de altele, să reducem contactul între pacienți. Cei internați fac tratamentele începând cu ora 14.00, ca să avem o oră pauză, pentru aerisirea spațiilor. Din cauza Covidului, internările au rămas undeva la 30-40% din capacitate, pentru a elimina riscurile de transmitere a infecției cu SARS-CoV-2. Pacienţii sunt investigaţi, trataţi, se păstrează distanţa. Totodată, ei servesc masa în camere, pentru a nu intra în contact unii cu alţii. Poate am fost mai riguroși, dar toate acestea sunt pentru protecția pacienților. În ceea ce priveşte procedurile, doar unele se pot face. Ordinul de ministru din luna iunie 2020 precizează că tot ce ţine de hidrotermoterapie, unde se încadrează baia de nămol și bazinul, sunt contraindicate”, ne-a declarat directorul spitalului, dr. Anatoli Covaleov.


Managerul a precizat că pentru a îmbunătăţi condiţiile în unitate, anul trecut au renovat sala de mese și holul de așteptare de la intrare. De asemenea, au realizat o serie de reparații la bazinul de hidrokinetoterapie. În plus, aici, în bazin a fost instalat și un elevator pentru pacienții cu probleme de locomoție, care nu puteau coborî, și acum ei vor putea fi preluaţi de pe marginea bazinului.

„Noi în baza de tratament de la Grand suntem centru de vaccinare, din data de 4 ianuarie, pentru personalul care lucrează în unități sanitare și continuăm vaccinarea până la finalul luni februarie, pentru a putea face și rapelul tuturor care au făcut prima doză. În baza de tratament de la Steaua de Mare punem spațiile la dispoziție pentru vaccinarea comunitară“, a adăugat directorul.

La distanţă de doar câţiva kilometri se află Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală (SOTRM) din Eforie Sud, unde există activitate, deşi nu ca în anii anteriori. Din păcate, acest spaţiu generos nu este exploatat suficient. Pe vremuri, aici se tratau sute de bolnavi, dar clădirile foarte vechi au fost dezafectate între timp. În prezent, unitatea sanitară desfăşoară o activitate minimă. Unitatea aparţine de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, iar managerul acestei unităţi, dr. Ioan Tiberiu Tofolean spune că va trebui să găsească o soluție să îl valorifice cât mai bine. „Au existat nişte discuții în acest sens şi încercăm să facem un proiect, pentru ca activitatea SOTRM-ului să fie cât mai complexă”, a precizat directorul SCJU. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4654 secunde