Sanatoriile balneare, în criză de pacienți! "Supraviețuim eroic"

1213

Articole de la același autor

Anul acesta, sanatoriile balneare din întreaga țară au avut de suferit, întrucât odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus, numărul de pacienți a scăzut drastic. La acest moment, sunt persoane cu diferite afecțiuni reumatologice care preferă să nu mai plece la tratament. Alții, mai curajoși, trec peste teama numită Covid și își fac procedurile, dar, oricum, cifra acestora este destul de mică.

Pentru că trebuie păstrată distanța socială, bolnavii nu mai pot fi internați mai mulți în același salon. Doar dacă fac parte din aceeași familie, pot sta în aceeași cameră, dacă nu, într-un salon va fi lăsat un singur bolnav. Cam aceasta este situația, în prezent. Directorul Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, Bogdan Maganu a precizat că ei au, acum, 150 de pacienți și 350 de paturi. "Este bine că păstrăm aceste reguli de distanțare, dar este mai greu cu banii, întrucât Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța ne decontează serviciile la nivelul de contract, dar noi încasam înainte de pandemie și sporul de confort de la pacienți și asta ne trage în jos. Totuși, ne descurcăm. Supraviețuim eroic. În prezent, nu mai facem deloc termohidroterapie, adică băi de nămol, băi de sulf etc. Facem, în schimb, tot ce ține de proceduri uscate: electroterapie, magnetoterapie. Din păcate, funcționăm la capacitate redusă", a declarat managerul, pentru "Cuget Liber".

Acesta a adăugat că lucrează la un proiect de dezvoltare, pentru ca pe viitor să le ofere pacienților condiiții cât mai bune. Pe scurt, la Mangalia va fi modernizat sanatoriul și se vor extinde cu un corp nou de clădire, asta pentru că toate camerele de care dispun sunt mici și nu mai corespund standardelor actuale de trei stele. Ca urmare, a precizat Maganu, vor recompartimenta spațiile de cazare și vor face camere mai mari.





Activitatea se desfășoară numai pe bază de programare

Pentru cei care intenționează să se trateze la Eforie Sud, aceștia trebuie să știe că activitatea în cadrul secției exterioare a Spitalului de Urgență Constanța, secție de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, activitatea decurge în parametri normali, cu respectarea tuturor normelor în vigoare. Astfel, înainte de a fi internați, pacienții trec printr-un triaj epidemiologic riguros, sunt consultați și evaluați, li se recoltează testul PCR și ulterior sunt internați, în vederea aplicării schemei de tratament. "Aceștia beneficiază de toată gama de proceduri admise în momentul de față, conform normelor în vigoare (fără proceduri în cadă sau bazin). În medie, sunt ocupate între 20 și 23 de paturi", a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Crina Kibedi.

Numărul de pacienți nu este prea ridicat nici la Spitalul de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord. Directorul unității sanitare, dr. Anatoli Covaleov, ne-a declarat că în regim de spitalizare continuă, se lucrează cu 50 de pacienți internați, dintr-un total de 150 de paturi disponibile. "Activitatea se desfășoară numai pe bază de programare, cu respectarea circuitelor specifice, masa se servește doar în camere. Pacienții merg la proceduri în cea de-a doua parte a zilei, pentru că în prima parte sunt tratați cei ce vin în sistem ambulatoriu. Nu se fac băile de nămol și gimnastica în bazin, până când nu vom avea niște reglementări explicite. Trebuie să recunosc că această abundență de norme legislative ne-a pus într-un efort suplimentar, dar lucrăm în sistem, trebuie să ne descurcăm. Ne adaptăm pe parcurs la tot ce este de făcut. Ne străduim să facem față situației actuale", ne-a declarat acesta.



La rândul său, directorul Sanatoriului Balnear și de Recuperare de la Techirghiol, Elena Almășan a spus că lucrează la jumătate din capacitate. Singura problemă constă în reluarea terapiilor de hidroterapie care au fost sistate, respectiv bazinul, nămolul. "Noi suntem pregătiți. Avem o capacitate de 935 de paturi, dar 80 dintre acestea, cele pentru copii sunt închise, deci 850 ar fi capacitatea, iar aproximativ 400 sunt deja folosite. Sperăm să avem undă verde și pentru aceste proceduri din data de 15 septembrie. Cu toate acestea, avem pacienți cu boli cronice, care au venit și care au beneficiat, în plus, și de efectele apei sărate a lacului. Totodată, ne bucurăm că până acum nu am avut pe nimeni care să se îmbolnăvească de coronavirus, asta în condițiile în care am fost și centru de carantinare", a subliniat managerul.


 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.395 secunde