S-a dat startul! Vârstnicii își pot depune cererile pentru biletele de tratament

Luni, 22 Ianuarie 2018
836
Casa Județeană de Pensii (CJP) Constanța a început să primească de săptămâna aceasta, cererile pentru biletele de odihnă și tratament. Așa că, persoanele de vârsta a treia și nu numai, care vor să își pună la punct sănătatea, se pot prezenta deja la sediul instituției. 


Printre primii solicitanți s-a regăsit, ieri, și o bătrânică de peste 70 de ani, dornică să intre în posesia unui astfel de bilet. 


"Am vrut să scap de-o grijă și am venit din prima zi de primire a cererilor la Pensii. Pe mine mă interesează un bilet în luna iunie, pentru că atunci este mai cald și tratamentele chiar dau rezultate. Îmi pare rău că nu pot merge mai des", ne-a declarat femeia. 


La fel ca ea, au procedat și alte persoane de vârsta a treia Pentru că mulți nu știu că s-a dat deja startul, la CJP nu s-au prezentat, totuși, foarte multe persoane dar, cu siguranță, vor exista la fel de multe cereri ca și în anii anteriori. 


Precizăm că fiecare bilet în parte include 12 zile de tratament, trei mese zilnice și diferite proceduri. Pentru a intra în posesia acestora, solicitanții vor trebui să depună la sediul instituției o cerere tip, o adeverință de la medicul de familie, o copie a actului de identitate, cuponul de pensie sau în cazul angajaților, o adeverință de salarizare. 


Cererea însoțită de actele menționate se pot depune la sediul CJP, iar contravaloarea biletului se va achita de solicitanți în momentul ridicării acestuia. În cazul pensionarilor, prețul unui bilet este de 50% din valoarea pensiei brute, iar în cazul altor categorii de persoane prețul diferă în funcție de venit. 


Reprezentanții Casei Județene de Pensii au declarat că, anul trecut, au fost depuse 9.562 de cereri, însă au primit de la București doar 6.096 bilete, toate valorizate. 


Potrivit directorului CJP, Cristina Samoilă, din totalul acestora, 1.023 le-au parvenit cu titlu de gratuitate persoanelor care pot beneficia de ele. În 2017, cele mai solicitate stațiuni au fost Covasna,


Sovata, Slănic Prahova, Bușteni, Techirghiol, Tușnad etc.


Acestea au fost acordate în 2017 în funcție de punctajul obținut de fiecare pensionar în parte, conform unei grile a Casei Județene de Pensii, ținându-se cont de categoria și cuantumul pensiei, dar și de faptul dacă au mai obținut sau nu bilete în ultimele 24 de luni.


Anul acesta, în schimb, s-a hotărât ca tariful maxim acceptat pentru un bilet de tratament balnear să fie de 1.684 lei pentru un bilet la categoria două stele și 1.764 lei pentru un bilet la categoria trei sau patru stele.


De precizat că, cel mult 15% din numărul total de bilete de tratament oferite de stat în 2018, se acordă gratuit beneficiarilor de legi speciale și legi cu caracter reparatoriu, precum și beneficiarilor sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale. 


Solicitanții trebuie să știe că, în cursul unui an calendaristic, se poate elibera un singur bilet de tratament balnear aceluiași beneficiar, indiferent dacă este cu plata unei contribuții sau gratuit.


Pagina a fost generata in 0.2628 secunde