Roșu, galben și albastru. Ceremonii fastuoase de Ziua Drapelului Tricolor

262
Roșu, galben și albastru. Ceremonii fastuoase de Ziua Drapelului Tricolor - ziuadrapelului-1529938044.jpg

Articole de la același autor

Militarii din Forțele Navale Române vor participa, astăzi, la ceremoniile militare și religioase ce vor avea loc cu ocazia sărbătoririi Zilei Drapelului Național, în garnizoanele de marină. La Constanța, festivitatea se va desfășura începând cu ora 10, la Comandamentul Flotei, pe faleză.

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, participă la ceremonia publică de înălțare a Drapelului Național al României. Ceremonia este organizată de Ministerul Apărării Naționale, în colaborare cu Instituția Prefectului și cu Primăria municipiului București, și se va desfășura în Piața Tricolorului.

La eveniment vor participa reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, militari, răniți și urmași ai personalului armatei decedat în acțiuni militare, veterani de război, cadre militare în rezervă și în retragere.

De asemenea, aseară a avut loc o scurtă ceremonie de coborâre a drapelului, care a fost depus la biserica Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", din bulevardul Gl. Vasile Milea, nr. 5 - 7. Astăzi, drapelul va fi adus în piață, va fi binecuvântat de un preot militar și va fi ridicat pe catarg în acordurile Imnului Național al României interpretat de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale.

Militari din celelalte garnizoane din țară vor participa la ceremoniile publice organizate cu acest prilej de autoritățile publice locale.

v v v

Ziua Drapelului Național a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 și se sărbătorește în fiecare an la data de 26 iunie. Culorile roșu, galben și albastru au fost utilizate din vechime de români ca simbol. Aceste culori se regăsesc pe diplomele emise de Mihai Viteazul, pe scuturi și pe lambrechinii stemelor, în canafii și în picturile de pe pânza drapelului Revoluției de la 1821 a lui Tudor Vladimirescu.

Aceleași culori s-au regăsit și pe steagul Agiei Bucureștilor, la 1828, și pe drapelul militar al principatului Țării Românești. În noiembrie 1834, domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica înmâna trupelor Miliției primele ei drapele. Ele aveau cele trei culori - roșu, albastru și galben - dispuse orizontal, cu roșu sus, albastrul la mijloc și galbenul jos, în proporții neegale. În același an, la Iași, domnitorul Mihail Sturdza înmâna și el, trupelor Miliției Moldovei, drapele în culorile principatului său, albastru și roșu (grena).

Ca să diferențieze drapelul militar de cel comercial, domnitorul Ghica a adoptat, în 1840, un nou model de tricolor pentru cel dintâi - roșu, galben, albastru, cu roșul în partea superioară și galbenul la mijloc, culorile având lățimi egale ale benzilor. În centru se afla un scut alb brodat cu aur și mobilat cu acvila valahă, încoronată princiar și cruciată.

La 26 iunie 1848, prin decretul nr. 1 al Guvernului provizoriu de la București se hotăra că steagul principatului Țării Românești să aibă culorile albastru, galben și roșu, fără să se precizeze însă și dispunerea lor. Acesta era primul drapel statal românesc. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5274 secunde