ROMÂNIA, TRAVERSATĂ DE UN VAL DE CĂLDURĂ SAHARIAN NUMIT "LUCIFER"

1239
ROMÂNIA, TRAVERSATĂ DE UN VAL DE CĂLDURĂ SAHARIAN NUMIT

Articole recomandate

Europa este traversată de un val saharian de căldură, iar temperaturile au atins chiar și 47 de grade Celsius în unele zone. Temperaturi-record sunt înregistrate în Spania, Franța, Gregia, Italia sau Croația, iar România se află sub cod roșu de caniculă. Afectate de căldura sufocantă sunt și Ungaria, Serbia, Albania sau Polonia.


Italienii au supranumit valul de caniculă "Lucifer" și le-au recomandat oamenilor să nu iasă din case, în special la orele amiezii, când temperaturile ating 45 de grade Celsius la umbră.

În România, 12 județe din vestul țării se află, vineri, sub cod roșu de caniculă, meteorologii avertizând că în aceste zone temperaturile se vor situa între 39 și 42 de grade. Restul țării se află sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi între 36 și 39 de grade.

Temperaturile anormal de mari și lipsa precipitațiilor a favorizat izbucnirea mai multor incendii violente de vegetație în Portugalia sau în Franța, unde 12.000 de oameni au fost evacuați din calea flăcărilor.

Autoritățile din Viena au interzis plimbările cu caleașca, întrucât temperaturile au depășit și aici 35 de grade Celsius.

Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Europa a fost de 48 de grade Celsius, în Atena, în 1977. Iar săptămâna aceasta, temperaturile maxime înregistrate au atins 43,4 grade în Turcia și 42,8 grade în Cordoba, Spania și în Frosinone, Italia.

Meteorologii au însă o veste proastă: valul de caniculă va continua atât în weekend, cât și la începutul săptămânii viitoare.

Mihai Timu a spus că, deși la începutul săptămânii viitoare vor fi perioade de răcorire pentru partea nordică a țării – unde vremea va fi instabilă și vor fi furtuni – în sud și sud est va fi în continuare caniculă, scrie digi24.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.609 secunde