Premieră la Constanța

Ridicarea unui bloc cu șase etaje pe strada Mircea cel Bătrân, refuzată de Consiliul Local

1414

Articole de la același autor

Proiectul imobiliar care propunea ridicarea unui bloc pe strada Mircea cel Bătrân nr. 47A, acolo unde, în prezent, sunt vestigii ale Porții mari de intrare în Cetatea Tomisului, a primit vot nefavorabil din partea Consiliului Local Constanța. Clădirea de șase etaje a investitorului SC Black Sea Waters SA nu va putea fi construită. 


Votul negativ vine în urma sondajului realizat de Primăria Constanța în rândul cetățenilor. În studiul online au fost înregistrate 5.279 răspunsuri, din care 3.987 pentru realizarea construcției, 1.983 împotriva proiectului și 11 nehotărâți. 
"În urma aplicării unor filtre, au fost eliminate răspunsurile multiple și am ajuns la un număr exact al celor care au răspuns sondajului. Vă exemplific doar că o persoană a votat de 702 ori, o alta de 60 de ori, alta de 48 de ori. Practic, 3.741 de răspunsuri multiple au fost eliminate. Au rămas 515 răspunsuri pentru, 1.224 împotrivă și 7 nehotărâte. Astfel, doar 29,5 % din cei care au răspuns au fost pentru realizarea investiției", a declarat, ieri, primarul Decebal Făgădău, în cadrul ședinței de Consiliu Local. 
Urmare a votului consilierilor locali, edilul a anunțat că trebuie stabilită o strategie pentru punerea în valoare a vestigiilor de la adresa respectivă. 
"Trebuie să ne gândim ce vom face pe viitor. Planul Urbanistic de Detaliu este respins, în mod evident, nu se va construi acel imobil, dar noi trebuie să ne asigurăm că sunt respectate drepturile tuturor celor implicați. Acest vot nu este împotriva investitorului și înțeleg eforturile pe care le-a făcut, dar Consiliul Local s-a pronunțat asupra oportunității realizării investiției. În perioada următoare, voi avea consultări atât cu proprietarul terenului, cât și cu investitorul, pentru a preveni eventualele litigii și voi căuta soluții pentru punerea în valoare a acestor vestigii, Poarta mare de intrare a Cetății Tomisului", a explicat edilul. 


Vestigii plimbate de la o instituție la alta 
Potrivit acestuia, vor fi identificate soluții, fie de schimb, fie de despăgubire a proprietarului. 
"Dacă hotărâm că inițiem un proiect de hotărâre pentru expropriere, invocând utilitatea publică, și cel mai important este ca, dincolo de a evita aceste litigii sterile, să găsim o soluție pentru a pune în valoare acest colț minunat de oraș. Poarta de nord-est a Tomisului astăzi este o groapă informală de gunoi, la fel ca alte situri de pe raza municipiului Constanța. Aici este vorba despre o neasumare. De exemplu, chiar dacă terenul Colegiului Național «Mihai Eminescu» aparține municipalității, atât Consiliul Local, cât și Executivul nu au în inventar bazilica paleo-creștină (n.r. - edificiu care se află în subsol, în curtea colegiului), pentru că legiuitorul nu s-a gândit întotdeauna ce se întâmplă cu ce este dedesubt. Din această cauză, astăzi, majoritatea siturilor istorice nu sunt în patrimoniul municipiului Constanța", a adăugat primarul Decebal Făgădău. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8783 secunde