Restaurante și cafenele de fițe pe Lacul Tăbăcărie. "Să vedem ce va aproba Consiliul Local!"

3126
Restaurante și cafenele de fițe pe Lacul Tăbăcărie.

Articole de la același autor

Lacul Tăbăcărie ar putea deveni locul preferat al constănțenilor de petrecere a timpului liber, dar și un loc de fițe. Restaurante luxoase, baruri elegante, cafenele cochete, dar și bărcuțe, biciclete nautice, de toate vor apărea pe lac, dacă autoritățile locale vor aproba noul Plan Urbanistic Zonal propus de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.

Documentul a fost depus deja spre avizare la Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Constanța. În premieră, se dorește amenajarea de zone de agrement și alimentație publică, cu scopul valorificării potențialului comercial, de agrement și turistic al zonei.

Potrivit proiectului, pe lac și malurile acestuia, vor fi stabilite șapte zone specifice. Astfel, vor fi zone pentru servicii și alimentație publică, unde vor putea fi amenajate restaurante, baruri, cofetării, gelaterii, cafenele, etc, zone de cultură și loisir, unde vor fi amenajate amfiteatre în aer liber, zone cu baze de agrement nautic nemotorizat, zone pentru activități nautice, destinate strict circulației echipamentelor nautice nemotorizate, zone mixte, de servicii și alimentație publică, cu posibilitatea acostării ambarcațiunilor nemotorizate, zone cu stuf, unde va fi interzisă orice activitate antropică, precum și zone de protecție lac, aferente malului, cu o lățime de cinci metri, unde va fi interzisă amplasarea construcțiilor, fiind permise doar alei de promenadă, piste pentru bicicliști, plantații, mobilier urban și construcții edilitare.

Se va intra cu mașina până la lac


Pe partea sudică, adică din apropierea City Mall, vor putea fi amenajate restaurante și baruri, în partea de vest, adică spre Parcul Tăbăcărie, vor fi amfiteatre în aer liber și alei de promenadă, la fel ca și pe malurile dinspre Satul de Vacanță. Singurele construcții permise vor fi cele temporare, adică terase acoperite din structuri ușoare, metalice sau din lemn, fără fundații. În zonele cu agrement nautic vor putea fi organizate concursuri de veliere, modelism, caiac, canoe, numai cu acordul prealabil al ABADL.

Odată cu aprobarea noului PUZ, va fi permis și accesul auto către lac al persoanelor fizice. Astfel, la nord, adică în zona Satului de Vacanță, dinspre bulevardul Mamaia spre lac, se va putea intra pe două alei, în zona Delfinariu, accesul cu autovehiculele se va face tot pe două alei, din care una în dreptul străzii Unirii. La sud, vor fi două străpungeri din strada Soveja, din care una la intersecția cu strada Primăverii, acolo unde deja este o alee cu parcare pe malul lacului. Iar, la vest, vor fi două străpungeri din bulevardul Alexandru Lăpușneanu, din care una la intersecția cu aleea Heracleea.

Zonele speciale de parcare se vor stabili în funcție de disponibilitatea municipalității și se vor avea în vedere în special zonele de parcare deja asigurate de Primăria Constanța.

Reprezentanții ABADL susțin că amenajările de pe lac și malurile acestuia nu vor afecta mediul și nici viața păsărilor. "Subliniem faptul că zonele care prezintă vegetație sunt păstrate în integralitate. Prin realizarea lucrărilor nu se pierd habitate de hrănire și cuibărit pentru speciile de interes comunitar din situl Lacul Siutghiol și nu se vor face lucrări de destufizare, decopertare, consolidare a malului lacului. Elementele proiectului, precum și tipul activităților desfășurate se vor armoniza pe de o parte cu dezvoltările existente dar și cu statutul de arie protejată, stabilindu-se echilibru între cerințele de dezvoltare ale zonei și nevoia realizării unor posibilități de recreere pentru locuitorii orașului și menținerea unor condiții optime pentru conservarea speciilor", se arată în proiectul PUZ-ului.

"Acolo este o groapă de gunoi a Constanței!"


Propunerile ABADL nu sunt însă în întregime pe placul primarului Decebal Făgădău. "Vom vedea ce se va aproba acolo. ABADL a încheiat contracte de concesiune și închiriere, tocmai pentru a pune în valoare zona. Ei pot reglementa doar activitățile de pe lac, pontoane, închirieri hidrobiciclete. În solicitarea lor apar și puncte de alimentație publică. Însă vedem ce se va aviza de către Consiliul Local. Nu sunt total împotriva unor puncte de alimentație publică, pentru că, pe de o parte, nu sunt împotriva inserării raționale, echilibrate, a unor asemenea puncte de alimentație publică. Ba mai mult, în Herăstrău, de exemplu, cele mai exclusiviste restaurante sunt în acea zonă pentru că vecinătatea cu apa crește atractivitatea unei zone", a declarat, recent, primarul Constanței.

Acesta atrage însă atenția reprezentanților ABADL ca, până la transformarea Lacului Tăbăcărie, să se preocupe de canalul care îl leagă de Lacul Siutghiol. "Acel canal ce unește Lacul Tăbăcărie de Lacul Siutghiol, aflat în administrarea lor, este o groapă de gunoi a Constanței, este o împuțiciune. Vara te ții cu mâna de nas când mergi pe acolo. Așa că, permiteți-mi să nu primesc lecții de drept și de administrație de la cineva care nu este un bun administrator. Eu vorbesc direct cu proprietarul, adică cu Ministerul Apelor", a mai spus Decebal Făgădău.

XXX


La sfârșitul secolului al XIX-alea, lacul era cunoscut sub numele de Lacul Anadalchioi, fiind amplasat pe moșia localității rurale Anadalchioi. Denumirea lacului a fost schimbată odată cu înființarea în anul 1880 a fabricii de tăbăcărie (Tăbăcăria Românească), amplasată pe terenul pe care azi se află clădirea Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare Marină "Grigore Antipa".

Potrivit Planului cadastral întocmit între anii 1936 - 1938, lacul era la acea vreme folosit în special pentru irigatul grădinilor din zona adiacentă, pentru că, din cauza adâncimii mici, dar și a poluării de la fabrica de tăbăcărie și deversării apelor pluviale, nu avea pești. Suprafața lacului era mult mai mare față de cea din prezent, în special în zonele de sud- est, sud și vest, modificările acesteia rezultând în urma scăderii nivelului de adâncime a lacului, a depunerilor de pământ în urma lucrărilor de adâncire și a lucrărilor de modelare și amenajare a malurilor din anul 1975.

Structura urbană a zonei s-a modificat apoi în perioada socialistă, odată cu construcția ansamblurilor de blocuri, în special în zona bulevardului Alexandru Lăpușneanu și a străzii Soveja. În anul 1975 au fost realizate o serie de lucrări de amenajare a parcului Tăbăcărie, care au avut consecințe și asupra structurii și formei lacului: dragarea și adâncirea bazinului lacului, amenajarea și consolidarea malului cu modelarea reliefului (insule, mici golfuri, suprafețe de apă interioare, canale), realizarea de debarcadere pentru ambarcațiuni, realizarea spațiilor verzi prin plantări arboricole și floricole adiacent lacului pe suprafețele din proximitatea lacului, realizarea unor rețele de alei pietonale.

În anul 1993, în lacul Tăbăcărie erau deversate atât apele pluviale cât și cele urbane uzate, menajere și industriale, lucru care a condus la degradarea mediului acvatic. În anii 1978 - 1979 cuveta lacului a fost dragată, iar țărmul amenajat cu alei pietonale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1761 secunde