Reclamați pentru abuz, fraudă sau falsuri în acte. "S-au exercitat presiuni!"

1959
1
Reclamați pentru abuz, fraudă sau falsuri în acte.

Articole de la același autor

Pe viitor, administratorii de bloc ar putea primi amenzi cuprinse între 500 și 3.000 de lei dacă refuză să prezinte toate actele cerute de departamentele din primării care fac controlul asociațiilor de proprietari. Hotărârea a fost luată, de curând, în urma unui proiect de lege depus la Senat de câțiva parlamentari. Astfel, de acum înainte, dacă vor să scape neamendați, administratorii de bloc vor fi obligați să prezinte documentele solicitate de organele de control.

În acest sens, parlamentarii susțin că se impune înăsprirea legislației în condițiile în care administrațiile teritoriale primesc anual sute de reclamații cu privire la posibile fapte de abuz, fraudă sau falsuri în acte ale administratorilor.

În prezent, statisticile arată că există peste 130.000 de asociații de proprietari la nivelul țării.

Mai mult decât atât, în ultimii ani, în spațiul public au apărut numeroase dezbateri referitoare la abuzurile administratorilor, falsuri în acte, delapidări, fraude, multe dintre acestea ajungând în faza urmăririi penale sau a condamnărilor, cu grave consecințe asupra populației care este nevoită, din banii proprii, să suporte aceste fapte. Ca urmare, unitățile administrativ teritoriale primesc anual sute sau mii de reclamații de la membrii asociațiilor care se consideră nedreptățiți sau înșelați de administratori, motiv pentru care primăriile dispun controale pentru luarea măsurilor ce se impun.

La nivel local, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Constanța (UAPC), Florica Ganea, a declarat că în județul nostru există circa 1.900 de asociații, însă nu toate sunt afiliate la uniune. Din păcate, de foarte multe ori, locatarii vin să reclame la UAPC conducerile asociațiilor, pe administrator sau - mai rău - aceștia se reclamă unii pe alții.

"Noi le-am spus mereu că problemele trebuie soluționate în interiorul asociațiilor și că UAPC nu are autoritatea de a interveni în interiorul acestora. Opiniile și soluțiile oferite în unele cazuri nu au fost mereu pe placul petenților, motiv pentru care unii dintre ei au exercitat presiuni asupra asociațiilor de a se retrage din uniune. În acest sens, considerăm că atât UAPC, cât și asociațiile afiliate trebuie să facă mai mult în a prezenta proprietarilor ce poate face uniunea pentru asociațiile de proprietari și că serviciile efectuate se referă la acele asociații în ansamblul lor și nu la fiecare proprietar, întrucât nu avem competențe de a interveni în interiorul lor, contactele cu proprietarii fiind până la nivelul de consultații", ne-a declarat Florica Ganea.

v v v

În altă ordine de idei, în județul Constanța există numeroase reclamații legate de activitatea asociațiilor de locatari și la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Aici, oamenii reclamă până și faptul că femeile de serviciu și administratorii asociațiilor de proprietari lucrează fără forme legale de angajare.

Dacă nu se reclamă unii pe alții, aceste aspecte sunt aduse la cunoștința inspectorilor de muncă de diverși locatari. Tocmai de aceea, administratorii nu trebuie să uite niciodată să transmită în Revisal contractele de muncă ale celor pe care îi angajează, legea spunând că nimeni nu face excepție de la regulă.

"Asociațiile de proprietari au obligația să încheie contracte individuale de muncă tuturor persoanelor care desfășoară activități remunerate atât pentru administrator, cât și pentru îngrijitor. La rândul său, comitetul executiv al asociației de proprietari are următoarele atribuții: pentru utilizarea scopului și a activităților asociației de proprietari, angajează și demite personalul necesar, încheie și reziliază contracte cu persoane fizice/juridice. Angajarea personalului necesar asociației de proprietari se face de către comitetul executiv, reprezentat de președinte, în conformitate cu prevederile legislației specifice în vigoare", au precizat reprezentanții ITM.

În cazul nerespectării dispozițiilor legale, primirea la muncă a persoanelor fără încheierea unui contract de muncă se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între10.000-20.000 lei pentru fiecare persoană identificată prestând activitate fără forme legale. 

Comentează știrea

Tudor
10 aprilie 2018
Lege exista,legea este buna dar nu se respecta

Stat in stat.Toti fac pipi pe lege ca la romani.Unele asociatii de proprietari sunt un fel de stat in stat.Nu au lege,nu au Dumnezeu.Nimeni nu se baga peste ele asa cum nimeni nu se baga cand barbatul isi bate nevasta sau copilul.Cica este "treaba lor" adica bataia este treaba barbatului si abuzul asociatiei de proprietari este treaba proprietarilor de apartamente.Art. 56 din Legea Nr. 230 /2007 prevede sanctiuni(amenzi intre 200 -3000 lei) precum si cine este imputernicit sa constate si sa aplice contreventiile......"Constatarea contranventiilor .....precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac de catre persoanele imputernicite de Inspectoratul de Stat in Constructii si de ...(ATENTIE !)... MINISTERUL INTERNELOR,de PRIMARI sau de imputernicitii acestora"....Personal am facut la Primaria Constanta si la Politia Constanta mai multe sesizari de frauda si evziune fiscala la o asociatie de proprietari..Asociatia de proprietari mai avea si alte reclamatii precum si o amenda de 10.000 lei de la ITM.Rezultatul ? Un sictir total din partea ambelor institutii.Si unii dar si altii s-au simtit deranjati de reclamatia mea.Un politist m-a intrebat ce lege este aia 230/2007.Se facea ca nu stie, saracul de el.Iar alt politist numai cat nu m-a dat cu capul de pereti(in sediul Politiei) ca am avut tupeul sa reclam o asociatie de proprietari.De fapt,si unul si altul mergeau la intimidare ca sa renunt la reclamatie.Le dau bataie de cap.A trecut anul.Nici azi nu a fost rezolvata sesizarea mea.Despre Politie ? Numai pareri proaste.Ramane cum am spus.Politia reactioneaza numai daca reclami sange pe pereti sau morti pe asfalt.In rest....pace si pretenie intre popoare.Stimata Mirabela ȘERBĂNESCU ar fi bine sa reluati in viitor subiectul asta cu mai multa documentare.Ne intereseaza.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 11 Octombrie 2017
Stire din Social : ITM Constanța, controale în județ
Pagina a fost generata in 0.4715 secunde