RAJA, un nou proiect pe bani europeni. Rețele moderne de apă și canalizare în cinci localități din județ

761
RAJA, un nou proiect pe bani europeni. Rețele moderne de apă și canalizare în cinci localități din județ - fondraja-1591983669.jpg

Articole de la același autor

Peste 700 de kilometri de conducte pentru apă potabilă, 48 de stații de tratare a apei, 48 de stații de pompare, rețea de canalizare pentru mii de gospodării și șase stații de epurare a apei… sunt doar câteva din lucrările care vor fi realizate în cadrul unui nou proiect cu fonduri europene demarat de compania de apă RAJA, în județul Constanța.

Locuitorii a cinci localități din județ, Ovidiu, Poiana, Agigea, Lazu și Cumpăna, se vor bucura în sfârșit de condiții civilizate de trai. În câteva luni, gospodăriile vor putea fi racordate la rețele moderne de furnizare a apei potabile, dar și de canalizare.

Conducerea SC RAJA SA a semnat, în cursul zilei de vineri, contractul de lucrări pentru "Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție în localitatea Lazu, reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție și de canalizare, reabilitare stație de pompare apă uzată și conducte de refulare aferente, din localitatea Agigea. Rețele apă Ovidiu, Poiana. Aducțiuni Ovidiu, Poiana. Rețele de canalizare Ovidiu, Cumpăna, Poiana". Contractul are o valoare totală de 67.835.525,22 de lei și vizează investiții pe raza a trei unități administrativ teritoriale din județul Constanța, în cinci localități.

Astfel, la Cumpăna, vor fi realizați 1.829 de metri de rețea de distribuție apă potabilă și alți 4.330 de metri vor fi reabilitați, dar va fi introdusă și o rețea nouă de canalizare, pe o lungime de 5.969 de metri, va fi amenajată o conductă nouă de refulare și vor fi construite trei stații de pompare ape uzate.

La Ovidiu, RAJA va aduce rețea de apă potabilă pe 2.472 de metri liniari și va introduce rețea de canalizare în zone unde aceasta nu exista, pe o lungime de 12.672 de metri. În plus, va fi o conductă nouă de refulare și o stație de pompare ape uzate.

Investițiile nu cresc prețul apei

Investiții importante sunt cuprinse și în comuna Agigea. Este vorba despre o stație nouă de pompare apă, 8.526 de metri de conducte noi de distribuție ape și alți 9.343 de metri de conducte reabilitate. De asemenea, în zonele unde nu există sistem de canalizare, va fi realizată rețeaua, însumând 9.434 de metri, urmând ca 911 metri de conducte de canalizare să fie reabilitate. Acestea vor fi racordate de la trei stații de pompare ape uzate noi și o stație de pompare ce va fi modernizată.

"Toate aceste investiții, care presupun un efort financiar consistent din partea RAJA, își vor avea efectul în ridicarea calității vieții cetățenilor din județul Constanța. În prezent, RAJA este cel mai mare operator public de apă și canalizare din Europa Centrală și de Est, atrăgând, până în prezent, fonduri de peste 1,1 miliarde de euro", a precizat directorul general al RAJA SA, Felix Stroe.

Cum finanțarea europeană acoperă 75% din valoarea contractului, restul de 25 de procente vor fi susținute la nivel local, 2% fiind contribuția autorităților locale unde se derulează investițiile și 23% contribuția SC RAJA SA.

Deși efortul financiar este consistent, directorul RAJA susține că nu se va răsfrânge asupra prețului apei. "Subliniem faptul că prețul apei este același de ani de zile și nici nu se schimbă. Și nici nu suntem compania cu cel mai mare preț al apei din țară, așa cum spun unii și alții", a mai adăugat Felix Stroe.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.1675 secunde