Raed Arafat: Peste 50% din infecțiile cu COVID sunt transmise de asimptomatici. Problema e complexă

Luni, 13 Iulie 2020, 18:47
313
Secretarul de stat, Raed Arafat, a declarat luni, la dezbaterile din Comisia Juridică pe Legea carantinei, că este nevoie de reglementări legislative pentru a putea lua măsuri împotriva pacienților asimptomatici care nu respectă izolarea. Arafat a citat un studiu făcut de Universitatea Yale care arată că peste 50% din infecțiile cu coronavirus sunt transmise de asimptomatici, informează Digi24. 


"Pacientul asimptomatic este infectat cu COVID, nu are rost să ne jucăm cu cuvintele. Măsura care s-a luat în România a fost să nu se amestece asimptomatici care sunt potențiali contagioși. Studiul de Universitatea Yale din New York arată că peste 50% din infecțiile cu COVID sunt transmise de asimptomatici. 


Să nu inducem populația în eroare că noi îi închidem în pușcărie pentru că ei sunt cu simptome ușoare fără să îi zicem că dacă mergeți acasă peste 2-3 zile puteți să fiți în stop cardiac.


Problema e complexă. Dacă se decide ca asimptomaticul să stea cu familia, este o decizie medicală. Familia este expusă", a declarat, la dezbaterile din comisie, Raed Arafat.


Senatorul PSD, medicul Florin Ovidu Orțan susține că pacientul asimptomatic nu reprezintă un pericol "dacă stă cuminte acasă, cu masca pe botic".


"Asimptomaticul e asimptomatic pentru că are doze mici virale, e asimptomatic pentru că nu tușește și nu strănută. Având doze mici virale el împrăștie cantități mici de virus.


Dacă acest asimptomatic stă cuminte acasă cu mască pe botic și face duș în cadă și după ce face dezinfectează cu clor, consider că este o măsură mai mult decât suficientă", a susțint Orțan, în cadrul dezbaterilor.


Acesta însă este de părere că dacă un pacient asimptomatic încalcă izolarea la domiciliu, acesta trebuie să fie sancționat.


"Cât despre cel care nu respectă această generozitate de a nu traumatiza psihic un pacient, consider soluția din Spania, amenzi și chiar condamnări la închisoare și sunt perfect de acord cu acest lucru", a mai declarat medicul Orțan, senator PSD.


Comisia juridică de numiri, disciplină, imunități și validări s-a reunit din nou, luni, pentru a dezbate proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.


Pagina a fost generata in 0.395 secunde