Radioterapia devine funcțională. Bolnavii se vor putea trata, din nou, la Constanța

1157
Radioterapia devine funcțională. Bolnavii se vor putea trata, din nou, la Constanța - radioterapie-1578863843.jpg

Articole de la același autor

La acest moment, lucrările în secțiile Radioterapie și Psihiatrie ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța sunt în plină desfășurare. Potrivit managerului unității sanitare, dr. Cătălin Grasa urmează să înceapă igienizarea în secțiile Medicală 1, Medicală 2, Chirurgie Plastică și Ambulatoriul de Specialitate situat pe strada Nicolae Iorga. 


În ceea ce privește Radioterapia, însă, aici au avut loc lucrări de amenajare a secției (arhitectură, rezistență, electrice, sanitare, detecție și semnalizare, ventilație). Fondurile necesare au fost alocate de către Consiliul Județean Constanța, dar provin și de la compania RAJA, care a sprijinit acest proiect. 


"Acceleratorul linear de particule a fost instalat în buncărul spitalului din  luna septembrie. Înaintea acceleratorului, în buncăr, a fost adus computerul tomograf simulator. În plus, personalul care va lucra în secția de Radioterapie a fost instruit la cursuri, care au avut loc în centre dotate cu aparatură similară. Aparatura este instalată, mai durează până vor fi gata avizele de la CNCAN pentru începerea activității", a precizat managerul. 


Așadar, în câteva luni, bolnavii nu vor mai fi plimbați dintr-un oraș într-altul pentru a-și putea face terapia. Reamintim că activitatea serviciului de Radioterapie din cadrul SCJU a fost suspendată în urmă cu câțiva ani, după ce aparatului cu cobalt i-a expirat avizul de funcționare. Altfel spus, sursa de cobalt are o durată de viață care nu poate fi depășită cu mult peste, așa că după o anumită perioadă de timp se află în incapacitate de a mai trata pacienți. 


În concluzie, epuizându-se sursa, evident că aparatul nu a mai funcționat și în aceste condiții s-a suspendat activitatea. De atunci, bolnavii au fost puși în situația de a-și face tratamentele în București sau alte județe ale țării. Precizăm că Radioterapia este o procedură care ajută la vindecarea pacientului bolnav de cancer sau care poate fi folosită ca terapie adjuvantă, pentru a preveni recidivele după o intervenție chirurgicală de îndepărtare a tumorii primare. 


Radioterapia este o metodă terapeutică cu acțiune loco-regională, care folosește radiațiile ionizante pentru distrugerea celulelor tumorale maligne (celulele canceroase). Pe lângă tratarea unor forme de cancer, în situații relativ limitate și folosind doze mici, poate fi utilizată pentru efectul său de scădere a inflamației în tratarea afecțiunilor articulare inflamatorii degenerative. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1778 secunde