RADET vs. centralele de apartament pe gaze. Cum e mai rentabil să te încălzești?

16673
26
RADET vs. centralele de apartament pe gaze. Cum e mai rentabil să te încălzești? - centraladeapartament9-1477064956.jpg

Articole de la același autor

Anul acesta, alți 2.746 de constănțeni au depus cereri pentru debranșare, preferând surse alternative de încălzire, majoritatea alegând centralele pe gaze.

"De când ne-am montat gaze, plătim mult mai puțin. Înainte de asta, dădeam la întreținere chiar și 850 de lei pe lună, acum dau 100 de lei", ne-a declarat Ion Stemate (50 de ani). Și Maria Vasile este de aceeași părere.

"Gazele ne-au scos sărăcia din casă. Factura este mult rezonabilă acum, nu mai dăm sute de lei aiurea", a precizat femeia. Ca cei doi sunt mulți, iar cifra celor care se racordează la gaze crește pe zi ce trece. Regia Autonomă pentru Distribuire a Agentului Termic (RADET) recunoaște că odată cu deconectarea unui apartament, pierd un client din sistem. Cu toate acestea, ei susțin că op-țiunea pe care o au, în schimb, constănțenii, este dată, însă, de o publicitate înșelătoare, pe care o fac firmele din județ care montează alt gen de instalații.

Costuri exorbitante la montarea centralelor

"Deținătorul unei centrale de apartament este cumva dus în eroare de costurile reale, pentru că el ia în calcul doar consumul de gaz, realizat de centrală într-o lună, uitând să ia în calcul costurile necesare realizării branșamentului de gaze la scara blocului, costul lucrărilor de instalare a rețelei de distribuție pe casa scării, iar la toate acestea se adaugă costul centralei de apartament, lucrările de instalare ale acestora, costul cu energia electrică consumată și de asemenea cu piesele de schimb pentru centrală. Cert este că toate aceste costuri, împărțite pe durata a zece ani și pe cinci luni cât este nevoie de căldură pe an, vor da niște costuri cu mult peste plata care se face în sistem centralizat", ne-a declarat directorul RADET, Liviu Popa. În prezent, a precizat el, cei care aleg să își monteze centrale în apartamente, dau minim 10.000 de lei, respectiv costul centralei, dar branșamentul pe casa scării costă în plus. Oricum, în ultima perioadă de timp s-a constatat un fenomen din ce în ce mai accentuat în blocurile în care au avut loc deconectări de la sistemul centralizat și s-au montat centrale de apartament. Despre ce este vorba? Blocurile sunt prevăzute constructiv cu o conductă pentru apă rece dimen-sionată, al cărei scop este să asigure necesarul blocului și una de apă caldă. În urma deconectării, toate centralele sunt conectate la conducta de apă rece, care devine subdimensionată la simultaneitate de consum. Pe scurt, spun specialiștii RADET Constanța, aceasta nu mai poate asigura debitul necesar la centrale și se poate intra în avarie. Ca urmare, posesorii sau asociațiile unde au loc deconectări trebuie să își modifice conductele de apă, celor de la RADET cerându-li-se să ridice ulterior presiunea de apă rece.

Fumul emis de centrale, periculos pentru populație

De partea cealaltă, cei de la Uniunea Asociațiilor de Proprietari spun că problema cu debranșările trebuie privită din mai multe puncte de vedere. Desigur, mulți ar spune că alternativa montării centralelor este mult mai rentabilă. La ora actuală, foarte mulți consumatori sunt încântați de ideea că odată cu centralele din apartamente dau mai puțini bani la factură.

"Omul spune că acum îl costă mai puțin încălzirea, dar nu mai ține cont de faptul că a făcut o investiție considerabilă până a ajuns acolo sau unii au făcut chiar împrumuturi. Desigur, mai sunt și taxe anuale de dat, atunci când se impune verificarea centralei, asta ca să nu mai spunem că, în câțiva ani, sigur apar niște probleme de service, care iar costă", a declarat vicepre-ședintele UAPC, Ioachim Hârsescu. Cu toate acestea, acest sistem individual este atractiv pentru mulți dintre constănțeni, doar că decizia nu este tocmai bună din anumite puncte de vedere.

"Dacă se va continua cu montarea de centrale pe gaz, vom avea câte un coș de fum la multe geamuri, iar toată poluarea va coborî la nivelul solului, lucru de care lumea nu ține cont și care este extrem de nociv pentru sănătate", a subliniat Hârsescu.

Și reprezentanții Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM) afirmă că centralele de apartament nu sunt o soluție viabilă pe termen lung din cauza noxelor pe care acestea le emit.

"Centralele de apartament au fost răspunsul firesc al omului care nu dorește să înghețe. Oamenii au găsit această soluție de moment, dar care nu poate fi o soluție viabilă. În primul rând pentru că deocamdată nu monitorizăm și nu știm câtă poluare generează centralele de apartament și care e riscul de îmbolnăvire a populației. În al doilea rând, datorită interesului de chimizare a gazelor naturale din țările dezvoltate industrial prețul gazelor naturale, chiar dacă acum nu crește, va avea o altă evoluție", spun ei. 

Comentează știrea

26 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Peda Gogu
22 octombrie 2016
Vrajeala a la RADET

De ani de zile citesc aceleași declarații comuniste și mincinoase, date de un incompetent căruia îi tot fuge poziția și brand-ul de sub picioare. Tovarașu' Popa , dar matale încălzești apa la soare , fără sa poluezi cumva ?!?! E corect sa avem cel mai mare preț din țară la gigacalorie ??!?? Din staff-ul tău de adjuncți , câți mai sunt branșati la RADET ? De când cerți tu constănțenii pentru optiunile și banii lor ?

costel
22 octombrie 2016
factura incalzire

Este adevarat ca bransarea la gaze costa. Dar trebuie avute in vedere si avantajele care sunt mai mari decat dezavantajele. -Mai putini bani la gazele pentru aragaz. Doua persoane pe luna, factura la gaze vara, deci fara incalzire, 10-15 lei. Aici sunt incluse gazele pentru aragaz si consumul pentru preparare apa calda menajera cu centrala. -Consum mai mic de apa calda. De mute ori in sistemul centralizat , lasi sa curga apa pana se incalzeste. -Costuri mai mici cu incalzirea. Cred ca investitia intr-o centrala se amortizeaza in 5-7 ani, in conditiile unui confort mai ridicat.

Mihai
22 octombrie 2016
Publicitate

Iata ce inseamna un articol bine platit

Cip
22 octombrie 2016
Fals

Stau intr-un bloc cu repartitoare si plin de pensionari care desi au subventii nu dau drumul la caldura fiindcă nu au bani să plătească din ce spun ei si ii cred. Eu insa platesc de ma rup fiindcă conform explicatiilor primite pe Radet nu il intereseaza repartitorul meu ci contorul de la intrare iar apa ca trece prin 20 de calorifere sau doua trebuie platita conform contorului si cum eu stau la etajul trei platesc o gramada de apa degeaba. Din pacate nici nu imi pot pune gaze fiindca nu obțin acordul vecinilor " sărim in aer " asa ca momentan stau si platesc ca prostul la Radet. Ganditiva cati mai sunt in situatia mea si așteptați va să falimentati la preturile actuale in cativa ani pe măsură ce oamenii dau de bani să isi puna gaze sau reusesc sa obtina acordul vecinilor pentru racordare. Mazare a făcut la Constanta cea mai scumpă apa calda si cea mai scumpa apa rece( Raja la fel de profitori că Radet), dar cum el a disparut urmeaza să dispareti si voi.

Nea Liviu Popa
22 octombrie 2016
Grijuliu un fel de moasa comunala

Obisnuiesc sa-mi notez intr-un carnetel toate cheltuielie mai mari din casa mea.Pentru trecerea la incalzirea pe gaz(anul 2015-apartament 65 mp) am cheltuit FIX 9644.72 lei(precizie la banuti).Din totalul de 9644.72 lei,bransamentul exterior la gaz m-a costat FIX 662.40 lei si debransarea de la RADET m-a costat FIX 316.20 lei.Comparati 662.40 lei costul bransamentului la gaze cu 316.20 lei costul debransarii de la RADET si dati-i una in "mufa" lui Liviu Popa.Ma uimeste faptul ca toata lumea a sarit sa-mi dea sfaturi dupa plecarea mea de la RADET.Brusc,toti sunt grijulii cu banii mei,toti sunt interesati de sanatatea mea:RADET,UAPC, PIAROM,vecinii de scara.Cand Mazare,Arhanghelul Dreptatii dadea subventii la "saracii" lui,toti strigau la mine,inclusiv cei de la UAPC sau RADET....."Plateste-ti BAI intretinerea ca-ti vindem casa,te dam in judecata !".Plateam 10 milioane pe luna,la intretinere.Asistatii plateau 0.5 milioane.Cand la inceputul anilor 2000 se construiau mansarde pe terasa blocurilor "comuniste",tovarasul propagandist Liviu Popa nu a vazut ca instalatiile de alimentare cu apa rece si de incalzire nu asigurau debitul pentru un bloc cu 6 nivele.N-a vazut nimic,ingineru' lu' peste.Acum se teme ca am ramas fara apa,cu sapunul in ochi.Azi este cald afara.Am oprit incalzirea in casa mea.Azi nu "poluez".Opriti si voi CET-ul mai narozilor.Opriti poluarea ca fumul vostru se lasa pe sol,ma deranjeaza.Domn Popa sa-ti mai spun ceva.Fara subventii de la Primarie,subventii suportate tot de mine,esti un zero.Nea Popa Faliment iti spune.Eu platesc incalzirea de doua ori.O data iti platesc prostia ta de mare director pesedist si a doua oara imi platesc incalzirea din casa mea.Hai sictir,Nea Popa Faliment ! In loc sa comanzi articole de lauda in ziarele locale,mai bine intereseaza-te in ce conditii poti sa faci puscarie.De unde ai bani pentru articole ?

carlos
22 octombrie 2016
Ajunge cu minciunile...

Articol platit ...publicitate pentru un RADET care pierde clientii vazand cu ochii...Ajunge cu furaciunile...Costul unei cetrale este undeva la 2500 ron la care se adauga pretul manoperei de montaj max 1000 ron consumabile cam 700 ron debransare radet 600 ron plus gaze in casa 1500 ron..Caloriferele se presupune ca sunt utilizate cele vechi.Total undeva la 6300 ron, sa zicem 6500...Doar din pretul incalzirii iarna recuperezi pe luna 400 ronx5 luni=2000 plus apa calda pe an 7 lunix100=700. Total recuperat anual 2700 ron...Incvestitie recuperata in 3 ani...ok sa zicem max 5 ani...Domnul Popa ori e total aerian ori traieste in alt oras. In ceea ce priveste poluarea cu ce incalzeste apa RADET ul? Parca se vorbea de modernizarea centrelor si trecerea lor pe gaze? In ceea ce priveste debitul conductelor de apa rece, domnul mai sus mentionat face iar o confuzie mare debitul este una, presiunea este alta..se invata la fizica in scoala elementara...Eu am o centrala montata din anul 2000 este functionala si nu a necesitat nici o reparatie pana acum!!! Concluzia: oameni buni debransati-va daca asta va doriti si hai sa aruncam RADET ul cat si directorii sai la groapa de gunoi a istoriei constantene!

angajat radet
22 octombrie 2016
Nu va mai debransati

NU va mai debransati băi proștilor ca o să plătiți taxa de poluare

carlos
22 octombrie 2016
atat te duce mintea...:)

Draga angajat Radet se pare ca mintea ta atat poate ...cine nu e de acord cu mine e un prost.. Ar trebui sa inveti ca exista divergente de opinie si nu toti care nu sunt de acord cu opinia ta sunt niste prosti. Mai mult decta atat daca Radet arde gaze pentru a incalzi agentul termic atunci si el ar plati o astfel de taxa daca ar fi perceputa... Deci nu e nici o diferenta...:))

Răspuns la: Nu va mai debransati
Adăugat de : angajat radet, 22 octombrie 2016
NU va mai debransati băi proștilor ca o să plătiți taxa de poluare
Mine
22 octombrie 2016
Radet

Probabil andreea a fost data afara :) dar radetul tot cumpara publicitate .. bai ingineru lu peste asta ca sa intelegi si tu tov popa:fiecare face ce vrea cu banul lui.cand ai venit la casa de cultura ce ai spus presedintilor de asociatie?platiti oricum nu ne intereseaza ca oamenii platesc apa rece la pret de calda.acum oamenii gandesc pt ei nu trebuie sa duci tu grija..si sa sti ca filmele de la radet badea cartan denota panica in randul radet ca inchid usa definitiv..cand iesea aburul din strada si veneati sa va uitati la misto dupa 2 3 zile cand lumea nu avea apa calda 3 4 saptamani era bine nu?fraierii erau in sistem si plateau..ca sa nu mai spun ca ati inventat luna de 40 zile ca sa luati prime...ehee s-au dus vremurile alea..oare cati s-au debransat fara sa mai suporte fitele si umilinta angajatilor de la radet ca sa depuna dosarul pt debransare??faptul ca lumea a inceput sa gandeasca este doar un lucru bun..mai sunt si centralele electrice asa ca adio radet..si tov popa aceste amenintari si minciuni nu or sa duca decat la si mai multi clienti debransati

CRISTI
22 octombrie 2016
romanii merg ca oile acum

da si de ce nu spune cati bni trebuie sa avem pt a pune gaze, schimb calorifele din casa din 5 in 5 ani, schimbarea tuturor tevilor din casa, centrala pe care o cumperi, impozitul pe care il platesti la stat ca ai centrala pt gaz si un alt impozit pe care il platesti la radet................cine are 10000lei din salariu cinstit si minim pe economie care este de 1250lei sa isi poata permite gaze?a alta chestie daca va pune radet gaze ne vom alinia dar sigur ltele vor fi conditiile de instalare...................apoi vreau sa vad ce fac cei cu gaze cand e ger si gazul vine mai rar pe conducta?adevarul e ca cei ce isi pun gaze sunt sfidatori si rai fata de ceilalti cetateni din bloc

26 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7377 secunde