Proiect de lege: Societățile comerciale private sunt obligate să angajeze pensionari

359
Proiect de lege: Societățile comerciale private sunt obligate să angajeze pensionari - 1-1593179021.jpg

Articole recomandate

Firmele private cu cifra de afaceri de peste cinci milioane de lei și cu cel puțin cinci angajați vor fi obligate să angajeze pensionari în calitate de consilieri, potrivit unui proiect de lege depus la Senat de Teodor Meleșcanu și alți parlamentari PSD sau afiliați PSD. Inițiatorii își motivează demersul prin faptul că tinerii angajați vor avea astfel "posibilitatea de a învăța meserie de la modele profesionale consacrate", iar vârstnicii "își mențin un ritm de viață activ cu efecte pozitive asupra echilibrului psihosomatic", conform Digi24.


"Societățile comerciale cu capital privat, care, la finalui ultimului an fiscal au avut o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 lei, sunt obligate să angajeze, din rândul pensionarilor, cu contract individual de muncă, persoane cu experiență, cu titlul de consilier în domeniile de activitate ale societățile comerciale respective", se în proiectul de lege depus la Senat.


Pensionarii pot fi angajați și de firme private cu cifră de afaceri mai mică de 5 milioane de lei, însă ca opțiune,nu obligație.


Inițiatorii au prevăzut și un set de facilități la plata contribuțiilor de către angajatori pentru angajații-pensionari. Printre inițiatori se regăsesc Teodor Meleșcanu și Grațiela Gavrilescu.


"Beneficiile demersului nostru, care nu necesită resurse bugetare de ordin public, se vor resimți, în egală măsură, în rândul profesioniștilor de vârsta a treia (obțin un venit suplimentar, își mențin un ritm de viață activ cu efecte pozitive asupra echilibrului psihosomatic, își consolidează statutului social), angajatorilor (își asigură o forță de muncă înalt calificată, loiaiă, responsabilă), tinerilor (care vor avea posibilitatea de a învăța meserie de la modele profesionale consacrate), societății, în general (care ar deveni mai echilibrată, coezivă și eficientă)", se arată în expunerea de motive semnată de opt parlamentari.


"Lipsiți de liantul care menține unitatea societății (generația mijiocie), tinerii și seniorii nu au avut posibilitatea unei cooperări constructive, care să le permită transferul de energie și experiență. În schimb, s-au acutizat diferențele de valori, care au degenerat în neîncredere reciprocă și conflict", mai argumentează inițiatorii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8552 secunde