Procedură simplificată pentru plata șomajului tehnic

214
Procedură simplificată pentru plata șomajului tehnic - dd-1585305762.jpg
Procedura de acces la fondurile puse la dispoziție de stat pentru plata șomajului tehnic au fost simplificate, iar plata se va realiza în maximum 15 zile de la depunerea documentelor la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, a anunțat vineri ministrul Muncii, Violeta Alexandru, potrivit Agerpres.

"Am simplificat procedura prin care companiile pot avea acces la resursele guvernamentale care să le permită să acorde angajaților fondurile pentru șomaj tehnic. Am decis să propun completarea Ordonanței 30/2020, primul act normativ care se referea la șomajul tehnic, urmare a semnalelor pe care le-am primit din partea sindicatelor, patronatelor, companiilor. Au fost mii de mesaje care au ajuns la Guvern, la Ministerul Muncii, la cabinetul premierului prin care oamenii ne-au făcut sugestii din practică legate de procedura privind accesul la resursele guvernamentale pentru șomajul tehnic. Pentru solicitările adresate de companiile a căror activitatea a fost încheiată ca urmare a deciziilor autorităților, respectiv pentru companiile a căror activitate este afectată de această epidemie total sau parțial, pe baza unei cereri însoțite de o declarație simplă, la care se atașează lista angajaților pentru care deja s-a dispus măsura întreruperii temporare a activității, în sensul de intrare în șomaj tehnic, se pot depune documentele la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă astfel încât să poată beneficia de fondurile alocate de Guvern pentru aceste costuri. Procedura a fost simplificată și în sensul reducerii termenului până la care se efectuează plățile, respectiv de îndată ce actele sunt depuse la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, în maximum 15 zile spre deosebire de prevederea inițială care se referea la 30 de zile agențiile vor efectua plățile pentru angajator", a arătat ministrul Muncii, într-o conferință susținută la Guvern.

Ea a subliniat că primul pas pe care trebuie să îl facă fiecare angajator este să își pregătească documentele astfel ca, la începutul lunii aprilie, pentru perioada 16 - 31 martie, să aibă documentele gata, să le prezinte la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă în vederea efectuării plăților.

Totodată, Violeta Alexandru a explicat că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic. "Tocmai aceasta este facilitatea pe care a pus-o la dispoziție Guvernul. Plățile se vor face direct de AJOFM astfel încât la începutul lunii aprilie angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de șomaj tehnic. La fel se va întâmpla și la începutul lunii mai pentru perioada aferentă lunii aprilie, 1 - 16 aprilie", a mai spus șeful de la Muncă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5062 secunde