Primăria i-a chestionat pe cetățeni. Ce își doresc constănţenii

Joi, 26 Noiembrie 2020
272
313 constănţeni au răspuns chestionarului online iniţiat de Primăria Constanţa, timp de nouă zile, pe site-ul instituţiei, pe tema “Oraşul în care vreau să trăiesc”. Obiectivul sondajului a fost de a colecta propuneri din partea locuitorilor municipiului Constanţa privind îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora şi valorizarea patrimoniului oraşului.

Astfel, la prima întrebare, „Ce măsuri şi acţiuni pot conduce la îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor municipiului Constanţa?”, constănţenii care au răspuns în chestionar au indicat, în special, problemele zilnice cu care se confruntă. Principala nemulţumire a cetăţenilor este legată de curăţenie. Oamenii îşi doresc un oraş curat, verde, fără animale abandonate şi cu multe zone de promenadă. Alte probleme semnalate au fost generate de lipsa locurilor de parcare, nevoia de noi terenuri de sport în aer liber, racordarea la utilităţi a tuturor gospodăriilor, asfaltarea integrală a tramei stradale.

Răspunsurile la cea de a doua întrebare, „Care sunt proiectele și programele urgente privind valorizarea mai eficientă a patrimoniului municipiului Constanța?”, au scos în evidență necesitatea prioritară a transformării orașului de la malul mării într-un oraș cu adevărat turistic. „Conservarea fiecărui milimetru de istorie” este una dintre soluțiile propuse de un respondent, în timp ce alți cetățeni propun eficientizarea taxelor portuare, introducerea de facilități pentru vizita navelor de croazieră, transformarea centrului vechi în zonă exclusiv pietonală sau construirea de piste de biciclete ca metodă de transport alternativ.

În privința celei de-a treia întrebări, „Ce programe și acțiuni pot fi inițiate, în perspectivă, de către Primăria Municipiului, pentru a transforma Constanța într-un oraș care să vă facă mândri că locuiți în el?”, oamenii s-au dovedit inventivi și prolifici, iar propunerile și soluțiile acestora acoperă o gamă largă de domenii.

Locuitorii menționează, printre altele, reabilitarea zonei costiere și a zonei pietonale Ștefan cel Mare, realizarea unei hărți interactive prin care cetățenii pot semnala primăriei problemele care apar în oraș, construirea unei promenade extinse care să se întindă de la Cazinoul din zona peninsulară până la Cazinoul din Mamaia, dar și exploatarea sistemică și creativă a acestui spațiu multicultural și multietnic prin proiecte culturale, economice și turistice de impact.

Constănțenii își doresc, de asemenea, mai multe spitale, mijloace de transport în comun electrice, precum și îmbunătățirea cadrului legal care să permită restaurarea tuturor clădirilor de patrimoniu.

„Propunerile venite de la cetățeni vor fi analizate și luate în calcul în stabilirea programelor de acțiuni privind dezvoltarea sustenabilă a orașului Constanța”, transmit reprezentanţii Primăriei Constanţa.
Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1975 secunde