Primăria a dat, instanța a luat! O rază de speranță pentru spațiile verzi din Constanța

6428

Articole de la același autor

Spațiile verzi din Constanța au fost, ani la rândul, pentru toate autoritățile locale, doar niște petice hașurate pe niște hârtii plimbate de colo colo. În zadar s-au luptat constănțenii să nu le fie distruse grădinile din fața blocurilor, parcurile, părculețele, bucățile de verdeață, nimeni nu i-a auzit. Abia acum, în al doisprezecelea ceas, justiția pare să se fi trezit.


În timp ce Primăria Constanța dădea autorizații pe bandă rulantă considerând că terenurile sunt virane, deși pe ele erau și copaci și iarbă și floricele,și Agenția de Mediu aproba studii de însorire la limita legii, spațiile verzi din Constanța mureau sub buldozerele investitorilor, chiar sub ferestrele oamenilor. Unii s-au revoltat, au fost în audiențe degeaba, au deschis procese, dar au pierdut, alții s-au resemnat.


Există însă speranțe că justiția s-a trezit la Constanța și a început să funcționeze și în interesul cetățenilor, nu doar al investitorilor. Săptămâna trecută, Asociația "Constanța Altfel" și Asociația "Verde Urban" au obținut două victorii importante pentru salvarea spațiilor verzi din oraș.


"Suntem în măsură să anunțăm că, poate în premieră pentru orașul Constanța, o instanță civilă, în speță Curtea de Apel, a constatat în mod definitiv că se impune anularea unei Hotărâri de Consiliu Local prin care a fost scos un teren din domeniul public și atribuit unei persoane fizice. Terenul, în suprafață de 500 mp, este situat în mult-încercatul cartier Tomis Nord, pe strada Suceava, și este un spațiu verde aferent blocului de locuințe U1, iar actualul proprietar (pentru că, bineînțeles, terenul a fost revândut pentru a ajunge la destinatarul scris în stele) a demarat acum câțiva ani o propunere pentru construirea unui bloc P+6. Din fericire, la momentul respectiv, urmare a acțiunii în instanță a actualului deputat Ion Stelian, proiectul a fost stopat. Elementul de noutate, care ne dă speranță atât nouă cât și celor care vor să acționeze împotriva măsurilor abuzive care au ca rezultat reducerea suprafețelor de spații verzi, este acela că, printre alte motive, s-a constatat încălcarea normelor privind protecția mediului. Nu de alta, dar pe terenuri spații verzi atribuite în mod similar s-a construit și se construiește în continuare fără nicio considerație pentru mediul înconjurător. Poate așa, în ultimul ceas, emitenții PUZ-urilor si autorizațiilor de construire vor cumpăni mai bine înainte și vor lua în considerare și acest «mărunt» element care este spațiul verde", au anunțat, pe pagina de Facebook, reprezentanții Asociației "Verde Urban".


Stop și pentru lucrările din fața blocului S6


Tot săptămâna aceasta, au fost stopate lucrările și pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, pe spațiul verde din fața blocul S6. La cererea Asociației "Constanța Altfel", instanța a dispus suspendarea pentru a doua oară a autorizației firmei "Cambela Prod" de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Din păcate, hotărârea instanței a venit prea târziu pentru mai mulți copaci care au fost tăiați. De asemenea, pe o parte din teren a fost săpată o groapă imensă, iar pe cealaltă parte a fost depozitat tot pământul scos, distrugându-se astfel verdeața existentă.


Asociația lansează și un avertisment către investitori: "Să începeți să vă gândiți de două ori înainte de a construi pe bază de acte nelegale și pe spații verzi!".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5485 secunde