"Pridvorul bisericii are un duh anume". Elevii săraci de la țară, sprijiniți din donații

1321

Articole de la același autor

În momentul în care ajungi în dreptul Bisericii "Sf. Vasile cel Mare" din cartierul Inel II, din Constanța, este imposibil să treci mai departe. Strigătele cristaline ale copiilor, fericirea în stare pură care se regăsește pe frumoasele lor chipuri fac ca trecătorii să își dorească să se oprească în loc, chiar și pentru câteva secunde. 


În acest loc minunat, preotul paroh Pârlica Tache împreună cu preotul Jean Ion și ceilalți slujitori ai Domnului fac tot posibilul să le ofere copilașilor o vacanță pe cinste, diferită, dar mai ales benefică. De ce benefică? Pentru că aici cei mici uită de îndeletnicirile de acasă, de tablete, telefoane sau calculatoare, pe care își petrec, deseori,  o bună parte din timp. 


În acest loc, de luni până vineri, se desfășoară o mulțime de activități, toate în cadrul Școlii de Vară "Acasă la Sfântul Vasile". Potrivit preoților, la școala de vară, cei peste 150 de copii participă la o serie de activități educative și recreative, menite să-i ajute să-și dezvolte abilitățile practice, comunicaționale și de socializare. Concret, ei învață să picteze, să danseze sau își însușesc regulile de circulație. În plus, copiii iau parte la cursuri de dezvoltare personală, cursuri de prim-ajutor și chiar mici excursii în Constanța și Tulcea. Coordonatorul proiectului este preotul Jean Ion, slujitor la această parohie.


"Școala de Vară a parohiei noastre se face la umbra bisericii, pe toată durata lunii august. Copiii se bucură de toate atelierele, pictează pe carton. În plus, ei au mers în centrul vechi al orașului, au vizitat catedrala catolică și pe cea ortodoxă. Miercurea, spre exemplu, psihologii fac cu ei o activitate ce se numește «Stop bullying», un fenomen care are loc frecvent la școală sau în spatele blocului și unde copiii sunt etichetați. Noi îi învățăm cum să facă față situațiilor conflictuale. Într-o altă zi, spre exemplu, am avut o asistentă medicală, care le-a arătat care sunt primele lucruri pe care le pot face în scopul acordării primului ajutor. Pentru a-i distra, ei cântă, dansează Călușarii, iar în ziua de vineri  învață toate jocurile copilăriei noastre. Ideea acestui proiect este ca cei mici să nu mai petreacă atât de mult timp la televizor. Totodată, participând la activități, ei își îmbogățesc vocabularul și fac o sumedenie de lucruri frumoase. Pe lângă toate aceste proiecte, îi învățăm să  împartă, să se roage, să îi mulțumească lui Dumnezeu, pentru că, la finalul fiecărei activități, datorită voluntarilor noștri, le oferim un bufet de fructe și dulciuri", a declarat pentru "Cuget Liber", preotul. 


El a precizat că ideea organizării unei astfel de școli de vară a pornit în urmă cu trei ani. Ei au preluat inițiativa părintelui  Claudiu Banu, preotul paroh de la biserica "Sf. Mina", care organizează un eveniment similar. 


Copiii au învățat cum să facă față situațiilor neplăcute


"Eu am fost impresionată de tot ce s-a întâmplat aici, luna aceasta. Pentru mine, este prima ediție la care particip, dar am remarcat, încă din prima zi că au avut activități interesante. Nu mai spun de copii, care sunt foarte impresionați de tot, dar mai ales că au legat noi prietenii. În plus, aducându- i aici îi ținem ocupați și sunt și fericiți", ne-a declarat mămica a două fetițe.
La rândul său, psihologul Adriana Mioara Măgură spune că a avut bucuria de a întâlni copii de vârste diferite. "Rolul meu a fost acela de a-i ajuta să facă față situațiilor neplăcute. În același timp, am vrut să îi învăț noțiuni de comportament și limbaj afectiv. În cele din urmă, copiii mi-au dat unele idei la care nici măcar eu nu m-am gândit până acum, dar mai ales am observat că au participat la activități. Este clar că pridvorul bisericii are un duh anume, pentru că înainte de a veni aici, mulți dintre ei erau hiperactivi, iar acum sunt mult mai liniștiți", a adăugat specialistul. 


Menționăm că acesta nu este singurul proiect lăudabil al bisericii "Sf. Vasile cel Mare". Peste numai două zile, joi, 22 august, de la ora 8.30, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi va sfinți un corp de clădire din curtea bisericii. Este vorba despre așezământul "Vasiliada", al parohiei, ridicat în perioada 2011 - 2018 pentru sprijinirea elevilor de la sate, care vor să studieze în Constanța și nu au posibilități materiale. 


"Așezământul cuprinde nouă camere dotate cu mobilier, baie proprie, precum și o sală de mese și bucătărie. Acesta a fost construit prin donațiile credincioșilor și va veni în ajutorul tinerilor inteligenți de la țară, care nu au posibilități materiale. Pe aceștia îi vom lua în custodia noastră. Ei vor avea posibilitatea să își aleagă singuri liceul pe care îl vor urma. Singura condiție de a rămâne aici este să aibă rezultate bune la învățătură", a adăugat preotul Jean Ion. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4709 secunde