Prețul electricității scade de la 1 iulie! Ce alte schimbări se produc

198
Prețul electricității scade de la 1 iulie! Ce alte schimbări se produc - electricitatre-1530272992.jpg

Articole recomandate

Prețul energiei electrice va scădea, în medie, cu 3,53%, iar punctul de pensie va crește cu 10%, acestea fiind principalele modificări care intră în vigoare începând cu data de 1 iulie în economia românească.

Astfel, pentru următorul an, adică până la 30 iunie 2019, consumatorii de electricitate vor plăti mai puțin cu 3,53% decât acum către furnizorii de ultimă instanță, după cum a decis Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

O altă modificare din sectorul energetic este introducerea, de la 1 iulie, a furnizorului de ultimă instanță opțional. Aceasta după ce ANRE a demis desemnarea Enel Energie Muntenia în calitate de furnizor de ultimă instanță opțional (FUI opțional), pentru zonele de rețea Moldova, Oltenia, Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud.

Mai exact, consumatorii din aceste regiuni pot schimba furnizorul lor tradițional (CEZ pentru Oltenia, E.ON pentru Moldova și Electrica pentru Transilvania și Muntenia Nord) cu Enel, pentru a obține un preț mai mic cu 0,3%, dar fără a ieși în piața liberă.

Este pentru prima dată când acest lucru este posibil în România. Astfel, se creează o competiție și pe piața reglementată de energie, iar oamenii pot alege compania care le oferă cel mai mic preț.

Tot începând cu 1 iulie, Guvernul a decis majorarea punctului de pensie de la 1.000 lei, la 1.100 lei. De asemenea, indemnizația socială pentru pensionari se va majora de la 520 lei, la 640 lei. De la 1 ianuarie 2021 punctul de pensie ar urma să ajungă la valoarea de 1.775 lei, echivalentul a 45% din salariul mediu.

De asemenea, plata pensiilor prin CN Poșta Română se va efectua începând din luna iulie în intervalul 1-15 ale lunii, potrivit datelor furnizate la solicitarea AGERPRES de Casa Națională de Pensii Publice. În ceea ce privește plata pensiilor în conturile bancare, aceasta nu se modifică.

De la 1 iulie va fi operațional Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, creat la nivelul Ministerului Finanțelor Publice, prin comasarea cu o altă structură existentă la nivelul Ministerului Sănătății, potrivit unui anunț al ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7608 secunde