Premieră la Constanţa. Centru permanent pentru persoanele fără adăpost

507
Premieră la Constanţa. Centru permanent pentru persoanele fără adăpost - fotofondpremieraadapost-1599757260.jpg

Articole de la același autor

În premieră, Constanţa are, începând de săptămâna aceasta, un centru permanent pentru persoanele fără adăpost. Centrul „Sfânta Filofteia” are o capacitate de 50 de locuri - 14 pentru femei și 36 pentru bărbați.

Adăpostul a fost realizat de autorităţile locale din municipiul Constanţa, suma totală cheltuită din bugetul local fiind de aproximativ 705.000 lei. Acesta funcționează la etajul întâi al complexului comercial „Doi Cocoși”. Spațiul, în suprafață de aproape 400 mp, a fost reamenajat, compartimentat, utilat și mobilat, în conformitate cu standardele pentru serviciile sociale organizate ca adăposturi de noapte.

Serviciul social furnizează gratuit persoanelor fără adăpost servicii de îngrijire personală, supraveghere, găzduire temporară pe timp de noapte, în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate, prevenirii şi combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii.

„Comunitatea pune mână de la mână pentru semenii săi și naștem un model prin generozitatea unor oameni cu inimă care s-au alăturat colegilor de la Direcția Generală de Asistență Socială. Sper să fie cât mai puțini oameni care să aibă nevoie să fie adăpostiți la centrul permanent «Sfânta Filofteia», dar sunt convins că cei care vor avea nevoie vor găsi aici un sprijin real, iar împreună îi vom ajuta să depășească momentul mai greu din viața lor”, a declarat primarul Decebal Făgădău.

Potrivit acestuia, spaţiul a fost pus la dispoziţie gratuit, de către Fundaţia Sammarina, Arhiepiscopia Tomisului şi Asociaţia Benevolus au ajutat cu o parte din dotările centrului, iar Asociaţia Suflete Deschise va asigura hrana beneficiarilor.

Locuri şi pentru femei, şi pentru bărbaţi

Adăpostul are o capacitate de 50 de locuri: un dormitor pentru femei cu 14 paturi și un dormitor pentru bărbați cu 36 de paturi, dotate cu grupuri sanitare și dușuri. Spațiul deține sală de socializare, sală de primire, un birou pentru personal și spațiu pentru mașină de spălat.

Principalele activități oferite în acest adăpost sunt: cazare pe perioada nopții şase luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă şase luni, asigurarea condițiilor pentru igienă corporală (duș), igienizarea lenjeriei beneficiarilor, supravegherea beneficiarilor pe timpul nopții, asigurarea unor echipamente de cazarmament adecvate.

„Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare aprobat prin H.C.L. nr.105/2019, beneficiarii serviciilor sociale acordate în adăpostul de noapte sunt persoanele fără adăpost, cu domiciliul sau reşedinţa înregistrată în actele de identitate pe raza municipiului Constanța, care nu au o locuinţă, trăiesc în stradă ori spaţii publice, precum parcuri, scări de bloc, canale, imobile dezafectate sau nelocuite ori care nu au acces imediat la o formă de locuire.

De asemenea, este vorba despre persoanele fără adăpost, fără acte de identitate, identificate în evidenţele poliţiei locale, cu ultimul domiciliu sau reşedinţa în municipiul Constanța. Prin excepţie, vor fi primite şi persoane fără adăpost cu adresa de domiciliu în altă unitate administrativ-teritorială, identificate pe raza municipiului Constanța, pe perioada sezonului rece noiembrie - martie, în funcţie de locurile disponibile”, au precizat reprezentanţii Primăriei Constanţa. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3887 secunde