Pregătiri pentru sezonul de toamnă! Vin dozele de vaccin antigripal

227
Pregătiri pentru sezonul de toamnă! Vin dozele de vaccin antigripal - vaccin3-1567203680.jpg

Articole de la același autor

Încet-încet, vine toamna, iar odată cu ea, vor apărea și supărătoarele gripe, de care nu vom scăpa, apoi, câteva luni. Pentru a preveni apariția gripei, Ministerul Sănătății a achiziționat deja 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, care vor fi distribuite din a doua jumătate a lunii septembrie, pentru sezonul rece 2019 - 2020. 


Potrivit șefului Direcției de Sănătate Publică Județeană, Cristina Schipor, constănțenilor le vor reveni 149.860 de doze de ser. 
Specialiștii ne avertizează că în sezonul gripal 2019-2020, vaccinul gripal conține patru tulpini (tetravalent) și este un ser care oferă o protecție extinsă, aducând o componentă suplimentară de protecție, o a doua tulpină de virus B fiind inclusă în compoziție. 


"Noul vaccin tetravalent are un profil bun de siguranță și reprezintă o soluție sporită de protecție în fața gripei, putând fi administrat începând cu vârsta de 6 luni", susțin reprezentanții Ministerului Sănătății. 
Pentru sezonul 2019-2020, grupele de risc în cazul cărora se recomandă vaccinarea antigripală și care vor beneficia în mod gratuit de imunizare sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 64 ani, în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienței umane. De vaccin gratuit pot beneficia și  gravidele, dar mai ales personalul medical din unitățile sanitare, care prin natura activității lor vin în contact cu bolnavii. 


Dr. Camelia Ștefan, medic de familie, spune că vaccinarea este utilă în orice moment, dar se recomandă a fi făcută la începutul sezonului rece. Așa că, dragi constănțeni, încercați să preveniți boala și nu așteptați să vină ea la voi. Trebuie să știți, însă, că din momentul în care a fost injectat, vaccinul are nevoie de o perioadă de 14-15 zile pentru a dezvolta imunitatea împotriva virusurilor gripale. 


Categoriile de persoane care sunt predispuse la gripă sunt bolnavii cronici, în special cei cu afecțiuni respiratorii cronice, dar și diabeticii și cardiacii, copiii și adulții cu astm bronșic, care au o evoluție gravă a bolii, personalul medico-sanitar, dar și persoanele vârstnice. În cazul gripei, automedicația nu este recomandată, așa că la primele semne de boală trebuie să vă prezentați la medicul de familie. 


XXX 
Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța spun că simptomele specifice gripei sunt febra, lăcrimarea ochilor, scurgeri nazale, stare de oboseală nejustificată, dureri de cap foarte puternice, dureri musculare și lipsa poftei de mâncare. 


Ca măsuri generale de prevenție împotriva gripei se recomandă: evitarea aglomerărilor umane sau a contactului cu bolnavul de gripă, vaccinarea, păstrarea unei igiene corporale riguroase și a spațiilor, care trebuie să fie aerisite, încălzite și luminoase. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3885 secunde