Pregătiri de Crăciun. Grijă mare de unde cumpăraţi carnea de porc!

417
Pregătiri de Crăciun. Grijă mare de unde cumpăraţi carnea de porc! - fondpregatiricraciun-1639327246.jpg

Articole de la același autor

Mulţi constănţeni au început deja aprovizionarea pentru sărbătorile de Crăciun şi pentru petrecerea de Revelion. Autorităţile ne atrag atenţia să nu facem cumpărăturile decât din locuri special amenajate, iar, dacă tăiem porcul în gospodărie, să nu consumăm carne până nu o ducem la examinarea pentru trichineloză.

Pentru a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, precum și pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat dispunerea unor măsuri specifice, precum și intensificarea controalelor sanitare veterinare, atât la producători, cât şi la comercianţi.

„Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare (implicit carnea de porc şi produsele cu specific tradiţional) numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. Tot în acest sens, menţionăm că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu şi examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locaţiile stabilite la nivelul județului Constanţa”, a precizat directorul executiv al DSVSA Constanţa, Ionuţ Iusco.

Urmează controale în pieţe şi magazine

În judeţul Constanţa, examenul poate fi realizat la cele şapte centre sanitar veterinare, din principalele oraşe, dar şi în cele 44 de circumscripţii de asistenţă veterinară din mediul rural. La Constanţa, puteţi duce carnea pentru a fi verificată la sediul DSVSA, de pe Şoseaua Mangaliei, nr. 78, sau la sediul de la Piaţa Griviţei. În toate centrele, programul de funcţionare este de luni până sâmbătă, de la ora 8.30 la ora 16.30, iar în zilele de duminică, de la ora 8.30 la ora 14.00. Tariful de examinare pentru porcul domestic este de 24,99 lei, cu TVA inclus.

„Este interzisă vânzarea porcilor vii şi comercializarea cărnii de porc în locuri neaprobate sanitar veterinar. Totodată, în această perioadă, prin echipe special desemnate, DSVSA Constanţa va verifica permanent condiţiile sanitar veterinare de producere, prelucrare, depozitare, livrare, transport şi comercializare pe întreg lanţul alimentar în unităţi de vânzare cu amănuntul de tip carmangerii, măcelării, magazine de desfacere carne, hale şi pieţe agroalimentare, magazine alimentare, supermarket, hipermarket, brutării, laboratoare cofetărie – patiserie, unităţi de alimentaţie publică”, a subliniat directorul DSVSA Constanţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3675 secunde