Poveste de viață, dintr-o locuință secretă. "Mi-am luat copiii și l-am părăsit, după 20 de ani de scandaluri!"

1809
Poveste de viață, dintr-o locuință secretă.

Articole de la același autor

După mai bine de două decenii cu scandaluri și bătăi, o constănțeancă și-a luat inima în dinți, copiii de mână și a fugit de partenerul violent. Astăzi, ea și copiii ei sunt protejați într-una dintre locuințele secrete ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.

Nicoleta este o mână de om și se citește pe chipul și trupul ei că a fost greu încercată de viață. O găsim într-una din locuințele secrete ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, unde este adăpostită împreună cu copiii ei de aproximativ două luni. Înainte, timp de vreo trei luni, s-a aflat într-un alt centru din subordinea direcției, unde a fost cazată după ce și-a luat inima în dinți și a decis să este timpul să pună capăt unei relații abuzive, care nu făcea decât să-i distrugă viața, ei și micuților care o înconjoară.

Are 42 de ani și, mărturisește ea, nu a făcut prea multă școală.

"Am vreo patru clase și nu mă pricep să fac prea multe. M-am luat cu bărbatul meu când aveam 18 ani, apoi am lucrat cu ziua, ba la vie, ba la sapă. La un moment dat, am lucrat și în curățenie, dar nu prea mult timp", povestește, cu glas domol, Nicoleta.

A avut însă grijă de casă și de cei șase copii, care o înconjoară. Îi privește cu mândrie și cu iubire, iar ei o răsplătesc pe măsură. Mezinul, un puști zâmbăreț de trei anișori, se cațără pe picioarele ei și îi întinde biscuiții pe care îi ronțăia: "Mami, vrei și tu? Ia și tu!".

Ochii femeii se umplu de lacrimi. Acum, copiii ei au biscuiți, ciocolată. Până acum câteva luni, abia dacă reușea să le pună pâine pe masă, iar faptul că a cumpărat câteva bomboane pentru ziua fiicei mai mari a dus la un scandal monstru cu Marin, partenerul ei de viață.

"S-a enervat când i-am spus că nu pot să merg să-i iau alcool pe caiet, că i-am luat fetei bomboane, să aibă ce să ducă la școală, pentru că era ziua ei. A făcut scandal, m-a lovit. Atunci s-a băgat fata și a lovit-o și pe ea, iar niște muncitori care stăteau în aceeași curte cu noi au văzut tot. Au sărit să-l țină, unul dintre ei a vrut să-l lovească, dar l-am rugat să nu o facă. A avut deja un accident, acum vreun an, în urma căruia a stat mai bine de o săptămână în comă, în Germania. Dacă ar fi căzut și s-ar fi lovit la cap, ce s-ar fi ales de el?

În schimb, i-am cerut să plece din casă, dar nu a vrut. Așa că am mers la Poliție și am depus plângere împotriva lui. Inițial nu am vrut să spun că a lovit fata, dar au dat declarații muncitorii, așa că nu am avut de ales, am recunoscut", își amintește Nicoleta evenimentele din octombrie, în urma cărora a ajuns cu copiii în grija Protecției Copilului.



L-a părăsit după ce a lovit unul dintre copii


"A doua zi, el a plecat, iar eu am cerut ajutorul la primărie, în localitatea unde locuiam. Dar, dintr-una în alta, s-a ajuns la concluzia că mai bine plec cu cei de la DGASPC", a continuat femeia istorisirea. Mai ales că nu era prima dată când se despărțea de bărbat.

"La început a fost bine, ne-am înțeles. Dar după vreo zece ani, după ce am reușit să ne cumpărăm casa noastră, la țară, totul a mers din rău în mai rău. Numai jigniri și bătăi. Plecam de acasă, cu copiii, dar venea după mine, își cerea iertare, iar eu îl credeam și mă întorceam. Dar minunea dura puțin după ce mă întorceam acasă. Ce trei zile, poate trei secunde! Și se întorcea la vechile obiceiuri", povestește femeia calvarul prin care a trecut. Dar se obișnuise. Căci, după cum spune chiar ea, "așa cum este el, tot aveam ceva în suflet pentru el".

Lucrurile au luat o turnură și mai urâtă în urmă cu trei ani, când locuința pe care o aveau a fost mistuită în flăcări.

"Atunci am fost nevoiți să plecăm în chirie. El a plecat să muncească în străinătate, dar a suferit un accident și s-a întors de acolo și mai violent. Nu mai avea voie să pună alcool în gură, dar el bea bere și votcă în loc de apă", își spune oful femeia.

Se împlinesc deja aproape cinci luni de când Nicoleta și-a părăsit bărbatul. Concubinul, de fapt, pentru că în 23 de ani de relație nu și-au făcut timp să se căsătorească. Femeia recunoaște că îi este teamă, dar are și speranță.

"Sper că acum să pot să le asigur un viitor mai bun copiilor mei. Vreau să mă angajez, să îi înscriu la școală și la grădiniță, să le ofer o viață mai bună", spune hotărâtă.



Trei locuințe secrete în județul Constanța


Locuința protejată din cadrul DGASPC poate fi casă pentru Nicoleta și copiii ei pentru un an de zile, cu posibilitatea prelungirii. În acest timp, femeia beneficiază de consiliere psihologică, de ajutor pentru găsirea unui loc de muncă și de sprijin pentru creșterea copiilor.

În prezent, în județul Constanța, sunt trei locuințe secrete destinate protejării victimelor violenței domestice, una fiind dată în folosire în urmă cu o săptămână. De precizat că, pe parcursul anului 2019, în evidența DGASPC Constanța au fost înregistrate 139 de cazuri de violență domestică, ale căror victime au avut peste 18 ani. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8879 secunde