Plecați în vacanță în străinătate? Unde puteți face teste pentru Covid-19

531
Plecați în vacanță în străinătate? Unde puteți face teste pentru Covid-19 - testesursawebmd-1594833352.jpg

Articole de la același autor

Deși numărul de cazuri de coronavirus nu se află pe un trend descendent, mulți români sunt interesați, în continuare, să plece în concedii peste hotare, în special în Grecia. Însă autoritățile elene îi obligă pe turiști ca, la intrarea în țară, să aibă neapărat testul pentru Covid-19 făcut, și nu oriunde, ci numai la centrele avizate de către Ministerul Sănătății.

În județul Constanța, sunt cinci centre acreditate pentru efectuarea testelor PCR pentru Covid-19, solicitate de autoritățile din Grecia. Este vorba despre Direcția de Sănătate Publică Județeană, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Spitalul Municipal Medgidia și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie.

În privința testelor, acestea trebuie să fie, bineînțeles, negative și să nu fie mai vechi de 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Ele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Pentru că aceste teste sunt destul de scumpe (costă peste 300 de lei), mulți au apelat la o soluție mai ieftină, și anume, la efectuarea testelor rapide, care nu le golesc buzunarele decât de aproximativ 100 de lei, doar că acestea nu sunt valabile atunci când veți ajunge la intrare în Grecia.

Situația este confirmată și de șeful Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ), Cristina Schipor, care îi sfătuiește pe constănțenii dornici de vacanțe în afara granițelor țării să își facă testele numai la centrele acreditate de minister.

"Românii care pleacă în vacanțe trebuie să știe că, atunci când ajung în vamă, vor fi întrebați de test și că trebuie să arate rezultatul acestuia. Obligatoriu, testele trebuie să fie efectuate numai la centrele din lista de la Ministerul Sănătății", a precizat Cristina Schipor.

La rândul său, directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență, dr. Cătălin Grasa, ne-a confirmat că testele se fac și în instituția pe care o conduce.

"Noi nu mai facem teste rapide, asta este cu totul altceva, dar facem teste PCR, atât pentru salariați, cât și pentru pacienți. Pe cele rapide nu le mai efectuăm, pentru că, dacă avem PCR, nu avem ce să facem cu ele. Ne costă, nu putem da banii pe ele", a subliniat managerul SCJU.

XXX

Pe această cale, le reamintim constănțenilor că testarea pentru noul coronavirus se realizează prin două tipuri de teste: Real Time PCR și cele serologice, rapide. Specialiștii spun că diagnosticul trebuie pus în urma testelor PCR, de identificare directă a virusului în tractul respirator. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6353 secunde