Plan urgent pentru amenajarea spaţiului maritim. „Este vital pentru întreaga Dobroge!”

501

Articole de la același autor

Antreprenorii din judeţul Constanţa ar putea ca, de anul acesta, să realizeze activităţi în apele teritoriale ale Mării Negre. Ferme de scoici, crescătorii de peşte, pescuit, chiar şi staţii de producere a energiei electrice, astfel de activităţi ar trebui reglementate în cadrul Planului de amenajare a spaţiului maritim, care să fie gata până la finele lunii martie.

Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral solicită urgentarea elaborării Planului de amenajare a spaţiului maritim, care ar permite valorificarea fundului mării teritoriale pentru desfăşurarea anumitor activităţi. Acest plan ar trebui elaborat de Comitetul de amenajare a spaţiului maritim şi ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu la data de 31 martie 2021. Cu toate acestea, respectivul comitet este, în prezent, nefuncţional şi pare că de mai bine de patru ani nu a avut deloc activitate, după cum spune însuşi directorul ABADL, Bogdan Bola.

„ABADL, în calitate de membru al Comitetului de amenajare a spaţiului maritim, a constatat că acesta este nefuncţional, astfel nefiind elaborat până la această dată Planul de amenajare a spaţiului maritim, care ar fi trebuit să fie aprobat prin lege organică şi să intre în vigoare cel târziu la data de 31 martie 2021. Trebuie să menţionăm că din 2016 şi până în prezent, nu s-a primit nicio hârtie oficială prin care să ni se solicite documente specifice sau vreun punct de vedere”, explică Bogdan Bola.

Comitetul este format din 24 de membri care reprezintă 15 ministere, administraţii şi agenţii naţionale, autorităţi naţionale şi institute de cercetare.

„Având în vedere această situaţie şi ţinând cont de numeroasele solicitări de la antreprenori privaţi pentru desfăşurarea în marea teritorială a activităţilor de acvacultură, pescuit şi producţie de energie electrică din resurse regenerabile, ABADL a solicitat sprijinul Prefecturii Constanţa. Prefectul Silviu Coşa a convocat deja de două ori, la finele anului trecut, mai multe instituţii pentru identificarea unor soluţii de urgentare a procedurilor”, precizează directorul ABADL.

Noi activităţi la malul Mării Negre

În plus, conducerea instituţiei a trimis în prima zi de lucru a anului 2021 o informare Guvernului României, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Administraţiei Naţionale „Apele Române”. De asemenea, ABADL solicită de urgenţă întrunirea Comitetului de amenajare a spaţiului maritim şi demararea procedurilor pentru elaborarea planului. „De ce este vital pentru întreaga Dobroge un astfel de plan de amenajare a spaţiului maritim? Tocmai pentru că va contribui la dezvoltarea durabilă a sectoarelor de pescuit şi acvacultură, de energie şi transport pe mare, prin elaborarea unei viziuni strategice pe termen lung şi a unui management integrat al resurselor. Doar printr-un astfel de document de planificare, rezultat din cooperarea dintre autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, se va putea identifica şi reglementa distribuţia în spaţiu a activităţilor de orice fel, actuale şi viitoare, în spaţiile marine. Stabilind urgent nişte linii directoare clare, vom putea astfel să îmbunătăţim protejarea mediului şi rezistenţa acestuia la schimbările climatice şi totodată, să ne asigurăm că România va avea un turism durabil şi pe viitor”, subliniază Bogdan Bola.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1645 secunde