Plajele de pe litoral, sufocate de deșeuri

459
Plajele de pe litoral, sufocate de deșeuri - fotofondplajelesufocatedegunoaie-1559584242.jpg

Articole de la același autor

Chiar dacă sezonul estival de-abia a început, plajele sunt deja murdare. Monitorizările efectuate de organizația nonguvernamentală Mare Nostrum săptămânile acestea confirmă rezultatele obținute în urma monitorizărilor anterioare: plajele de pe litoralul românesc sunt sufocate de deșeuri.




Voluntarii au identificat și au adunat peste 12.500 de deșeuri numai în sesiunea din aprilie, din acest an, cu 200 de deșeuri mai multe decât în aprilie 2018. Cel mai murdar sector de plajă a fost Eforie, iar cel mai întâlnit tip de deșeu au fost cele din material polimeric artificial, precum și diverse varietăți din plastic.
Organizația constănțeană a monitorizat opt sectoare de plajă, pe o suprafață de peste 48.000 de metri pătrați, adică 1,57% din totalul suprafețelor de plajă de pe litoralul românesc. "Sectorul din Eforie a fost cel mai murdar sector, cu 3.889 de piese identificate, urmat fiind de Mamaia Nord și Năvodari. Cel mai curat a fost sectorul din Corbu, cu 267 elemente identificate. La nivel de categorii deșeuri, materialul polimeric artificial a predominat (7.009), reprezentând 56% din totalul elementelor identificate. Pe locul al doilea se află elementele din metal, iar, pe locul al treilea, cele din categoria sticlei și ceramicii. Cele mai multe elemente inventariate au fost mucurile de țigară, care au atins numărul de 1.860, cele mai multe fiind pe sectorul din Constanța. Locuri fruntașe ocupă și piesele din plastic mai mari de 2,5 cm, pungile din plastic, precum și ambalajele de plastic. Din nefericire, și în această sesiune au fost inventariate scutece, ace și seringile utilizate, alături de blistere pentru medicamente, deșeuri ce reprezintă un pericol atât pentru oameni, cât și pentru fauna marină și costieră", explică reprezentanții Mare Nostrum.
"Numărul de deșeuri pe care le identificăm pe plajele românești sunt în continuă creștere, iar acest lucru este mai mult decât îngrijorător. De fiecare dată, deșeurile din plastic domină, plasticul fiind extrem de răspândit în viața noastră. Dar cum am reușit să supraviețuim și înainte fără plastic, considerăm că putem face acest lucru și acum. Este adevărat, este nevoie de educație pentru a putea reuși. Dar mai important, este nevoie de  o colaborare între toate părțile interesate pentru promovarea și adoptarea unui consum durabil de resurse. Doar așa vom putea asigura  un viitor durabil pentru generațiile viitoare", explică Angelica Paiu, manager de proiect.


Ce putem face
Deșeurile marine reprezintă una din cele mai grave probleme care afectează mediul marin, împreună cu schimbarea climatică, cauzând printre altele și pierderea biodiversității.
Printre măsurile propuse de Mare Nostrum pentru a reduce cantitatea de deșeuri de pe plajele românești se numără: creșterea numărului de activități de educare și conștientizare a publicului, atât turiști cât și localnici, condiționarea utilizatorilor de plajă și a celor ce organizează evenimente pe plajă să folosească alternative la obiectele din plastic de unică folosință, precum și aplicarea de amenzi pentru persoanele fizice și juridice care aruncă deșeurile pe plajă. 
Pentru a ridica un semnal de alarmă în ceea ce privește această problemă, pe 7 iunie, la Eforie, Mare Nostrum, alături de HP România, organizează o sesiune de beach clean-up, ca activitate de responsabilizare socială.
Iar pe 8 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, Mare Nostrum pregătește un eveniment de mobilizare a comunității, sub sloganul #fărădeșeuridinplastic.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.689 secunde