Plajele de pe litoral, monitorizate cu drona

Luni, 13 Iulie 2020, 11:04
199
Plajele litoralului românesc din Mamaia și Năvodari au fost monitorizate, în aceste zile, pe o lungime de 12 km, cu ajutorul  unei drone.


Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral au efectuat un număr de opt zboruri pentu a realiza măsuratori de fotogrametrie în zona de plaja emersă (uscată) din Mamaia și Năvodari.


În activitatea de cartografiere a fost folosit un sistem de aeronavă fără pilot (dronă UAV -unmanned aerial vehicle), care face parte din infrastructura de monitorizare din cadrul bazinului hidrografic Dobrogea – Litoral, utilizat pentru realizarea hărților planimetrice și topografice pentru proiectul finalizat "Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) și Eforie Nord",  precum si pentru modele digitale ale terenului (DTM), modele digitale ale suprafeței (DSM) și ortofotoplanuri.


"Fotografierea aeriană este utilă pentru a elimina eroarea umană, dar în primul rând pentru monitorizarea periodică a unor zone de interes, cât și pentru susținerea unor lucrări topografice și cadastrale pe suprafețe extinse. Astfel că suprafețele ce pot fi acoperite cu astfel de echipamente sunt de ordinul hectarelor. Se are în vedere monitorizarea operatorilor de plajă care trebuie să asigure printre altele: o suprafață de plajă destinată șezlongurilor de 70% și o zonă de plajă pe nisip de 30% și să asigure zona de intervenție, fâșia cu lățimea de 5 m de la linia apei pe toată lungimea sectorului de plajă pentru realizarea lucrărilor de intervenție, întreținere, igienizare și ecologizare mecanizată de către utilajele A.B.A.D.L", precizează directorul general al ABADL, Bogdan Bola.


Pagina a fost generata in 0.1889 secunde