Plaje murdare, peturi și mucuri de țigări. Litoralul, sufocat de deșeuri

266
Plaje murdare, peturi și mucuri  de țigări. Litoralul, sufocat de deșeuri - cenefacemcudeseurile2-1562858007.jpg

Articole de la același autor

Anul acesta, atelierul regional de informare "Analiza studiului de date privind deșeurile marine și a informațiilor pentru portalul interactiv" a adunat participanți din România, Bulgaria, Grecia, Ucraina și Georgia. Timp de două zile, participanții au dezbătut problema deșeurilor, încercând să găsească soluții pentru această situație globală.

Potrivit reprezentanților ONG "Mare Nostrum", participanții au susținut o serie de prezentări, în care au oferit date despre stadiul rapoartelor naționale pe tema deșeurilor marine, precum și lacunele legislative sau blocajele întâlnite în cadrul colectărilor de date la nivelul fiecărei țări.

"Principala problemă cu care se confruntă toți partenerii proiectului «Marliter» este lipsa unei legislații clare în vederea reducerii deșeurilor marine. Mai mult, datele referitoare la amploarea problemei sunt aproape inexistente, multe monitorizări fiind realizate sporadic și nu sunt susținute de statele membre. În Grecia, principalele tipuri de deșeuri întâlnite pe plajă sunt mucurile de țigară, iar în Bulgaria, 84% din cantitatea de deșeuri este reprezentată de obiecte din material polimeric artificial", a declarat Angelica Paiu, coordonator proiect.

Rezultatele centralizate au identificat o serie de elemente ce urmează a fi implementate și aplicate în cadrul proiectului. Dintre acestea, amintim activitățile ce vor fi organizate în cadrul școlilor. În plus, pe viitor, se au în vedere educarea și informarea publicului, creșterea gradului de conștientizare privind această problemă, conservarea ariilor protejate, training-uri intensive, precum și schimbarea legislației actuale.

"Pentru a putea reduce cantitatea de deșeuri care ajunge în apele mării și pe plaje, este necesar ca, mai întâi, să cunoaștem situația actuală în detaliu. Avem nevoie de informații complete și actuale și pentru aceasta toate autoritățile care au astfel de date trebuie să le facă publice. Totodată, este nevoie de o armonizare a modalităților de colectare a datelor pentru a putea face comparații la nivel transfrontalier", a adăugat Mihaela Mirea Cândea, directorul executiv al ONG "Mare Nostrum".

Tot cu această ocazie, partenerii "Marliter" din Grecia au prezentat structura portalului interactiv, pe care partenerii pot urca informații cu caracter științific despre deșeurile marine, pentru a contura o viziune de ansamblu asupra acestei probleme globale.

Acest atelier a fost organizat în cadrul proiectului "Îmbunătățirea accesului public la datele de monitorizare privind deșeurile marine în vederea reducerii poluării marine în bazinul Mării Negre".

Obiectivul general al proiectului este de a promova o integrare transfrontalieră mai puternică a informațiilor, cunoștințelor și expertizei în domeniul monitorizării mediului și a problemelor deșeurilor marine în bazinul Mării Negre. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.3436 secunde