Plajă terapeutică pentru persoanele cu dizabilități, în stațiunea Mamaia

350

Articole de la același autor

Începând din acest sezon estival, Centrul Psihologic "Marea Neagră" a inaugurat plaja terapeutică, situată în stațiunea Mamaia, devenind astfel prima plajă accesibilizată pentru toate categoriile de persoane cu dizabilități. Zona de plajă are o suprafață de 2.000 mp și se află dispusă în zona Cazino, lângă pontonul vechi al stațiunii.


Plajă terapeutică este, în realitate, o plajă senzorială care se adresează celor cinci simțuri umane ce sunt stimulate astfel în mod direct. 


"Nu este doar o simplă plajă amenajată, este o adevărată creație artistică. Întregul concept reprezintă o poveste desenată pe nisip la țărm de mare. Toate elementele au fost astfel îmbinate încât fiecare persoană sosită aici să simtă bucurie și liniște", declară psihologul Adrian Gemănaru, inițiatorul proiectului.


Beneficiarii pot descoperi aici zona aromelor, fiecare turist având posibilitatea să ghicească și să se bucure de peste 20 de mirosuri și esențe dintre cele mai diverse: cozonac, migdale, portocale, lămâie, unt, mentă, scorțișoară, brânză, ciocolată etc., dar și pădurea de bambus reprezentată de un instrument muzical gigant, cu o suprafață de peste 20 mp. Aceasta este o adevărată pădure de bambus, prin intermediul căreia copiii își vor putea crea propriile melodii doar prin lovirea bețelor de bambus. Curcubeul este format din perdele colorate din texturi diferite ce sunt dispuse în zona de stimulare tactilă. De asemenea, sunt amplasate două panouri verticale de sticlă, ce pot fi pictate de 16 copii în același timp, prin diferite metode: cu pensula, buretele sau chiar cu degetele, precum și un atelier de olărit, care oferă posibilitatea fiecărui copil să simtă în mâinile sale magia lutului și să realizeze, sub îndrumarea terapeuților, cele mai diverse forme pe care să le picteze ulterior. 


Cort spiritual cu tobe africane și grădină senzorială


Pe plajă a fost instalat și un cort spiritual de unde pot fi auzite tobele africane, din cadrul atelierului de terapie prin muzică. Pentru relaxarea turiștilor în prima parte a sectorului de plajă a fost amenajată în nisip o adevărată grădină senzorială cu o mulțime de plante specifice zonei de nisip și plajă, iar cei dornici să pătrundă în interiorul acestei grădini pot descoperi și se pot bucura de o alee senzorială unde pot întâlni texturi diferite: scoarță de copac, marmură, rumeguș, felii de lemn, cărămizi etc. 


Prima rampă de acces pe plajă din România 


Pentru a facilita accesul persoanelor aflate în scaun rulant a fost instalată direct pe nisip prima rampă de acces pe plajă, din România, special construită pentru scaunele rulante. Este o rampă ce asigură un acces ușor și o protecție corespunzătoare a mediului înconjurător, fiind complet diferită de rampele clasice din lemn ce se găsesc pe întreg litoralul.


Turiștii aflați pe această plajă se pot relaxa într-o zonă special destinată cearceafurilor. Având în vedere caracterul terapeutic al acestei zone, pe tot cuprinsul plajei nu au fost amplasate șezlonguri pentru a permite vizitatorilor să se bucure de nisip.


Pontonul plutitor de la malul mării și fotoliile mobile


Un punct de atracție important al plajei este reprezentat de pontonul plutitor instalat la malul mării, element ce atrage ca un magnet toți copiii aflați pe plajă. Este un loc de joacă perfect în apa mării pentru copii. Accesul pe tot sectorul de plajă și participarea la ateliere sunt gratuite, nu se percepe nicio taxă pentru niciun atelier organizat pe această plajă.


Pentru persoanele cu nevoi speciale ce prezintă o desincronizare la nivel senzorial la contactul cu apa au fost achiziționate, din Franța, trei fotolii mobile special construite ce se pot deplasa pe nisip și, de asemenea, pot pluti pe apa mării.


Proiect susținut din fonduri private


"Deși este un proiect ce se adresează fără discriminare întregii comunități, proiectul a fost susținut financiar de către mine și de către o mână de prieteni cu ajutorul cărora am adunat suma de 45.000 de euro pentru finanțarea acestui proiect", mai spune Adrian Gemănaru.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2986 secunde