Pieţe locale de peşte, pe litoral şi în Delta Dunării. „Vrem să spargem monopolul cherhanagiilor!”

782
Pieţe locale de peşte, pe litoral şi în Delta Dunării. „Vrem să spargem monopolul cherhanagiilor!” - fondpietedepeste1-1623171237.jpg

Articole de la același autor

Înfiinţarea de pieţe locale de peşte, unde pescarii localnici să îşi vândă captura zilnică, la un preţ corect, conform cererii, ar putea fi reglementată prin lege, astfel încât populaţia să devină cumpărător direct, la concurenţă cu cherhanalele. Deputatul constănţean Bogdan Bola, împreună cu deputatul ieşean Alexandru Kocsis, intenţionează să elaboreze cadrul legislativ care să vine atât în sprijinul pescarilor, cât şi a turismului.

O nouă lege ar putea da dreptul pescarilor să vândă legal peşte la preţul pieţei, într-o cantitate zilnic exactă, având în vedere înfiinţarea pieţelor tradiţionale pescăreşti, lacustre, din Delta Dunării, dar şi a unor viitoare puncte de desfacere sau vânzare la Marea Neagră şi pe Dunăre, în localităţile cu specific. „Vânzând peştele la preţul pieţei, de cele mai multe ori de cel puţin trei ori mai mare decât preţul primit de la cherhanale, adică punctele de primă vânzare, pescarul îşi va putea satisface mult mai bine nevoile materiale fără a fi nevoit să prindă cantităţi mari de peşte, reducând astfel presiunea asupra resursei piscicole. Totodată, prin faptul că peştele proaspăt, pescuit în aceeaşi zi, ajunge pe masa pensiunilor, va da un plus valoare acestor mici afaceri locale şi va susţine implicit dezvoltarea durabilă a acestor comunităţi”, a declarat deputatul Bogdan Bola.

Potrivit legislaţiei, în prezent, pescarul comercial nu poate să oprească pentru nevoile propriei sale familii decât o cantitate de trei kg de peşte pe zi. De asemenea, pescarul este obligat să vândă toată cantitatea de peşte prinsă cherhanalelor din zona sa, ca puncte de primă vânzare, la preţul impus de acestea. Pentru a cumpăra peşte cu acte în regulă şi pentru a răspunde cerinţelor turiştilor, pensiunile trebuie să o facă fie de la cherhanelele care iau la prima mână, fie din crescătorii sau de la supermarket.

Preţ corect pentru munca pescarilor

Noua lege va permite pescarilor să vândă direct din barcă, fiscalizat, o anumită cantitate de peşte. „Astfel, noi dorim să dăm dreptul pescarilor să vândă legal peşte la preţul pieţei într-o cantitate zilnică exactă. Acest fapt îi va responsabiliza pe mulţi pescari, vom scoate la lumină, din zona evaziunii, cantităţi importante de peşte şi va fi creată o concurenţă reală între cerere şi ofertă, iar actualele puncte de colectare sau primă vânzare vor trebui să acorde un preţ corect pentru capturile pescarilor. Practic, astăzi, resursa piscicolă, în special în Delta Dunării, este exploatată în special în interesul câtorva antreprenori (cherhanagii), legea obligând pescarii să predea peștele la puncte de colectare, la prețul stabilit de antreprenorii respectivi, în conformitate cu interesele lor financiare.

Noi ne dorim să spargem acest monopol și să lăsăm piața liberă să funcționeze ca atare, să lăsăm pescarul cinstit și muncitor să își poată stabili propriul preț pentru munca sa, pentru a se putea bucura apoi de toată truda sa. Așteptăm păreri, idei noi și critici bine argumentate, pentru a putea face ceva cu adevărat bun pentru acest sector”, a transmis deputatul Bogdan Bola.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5868 secunde