Peste 50 de suflete și-au găsit părinți anul acesta. Ei au acum o nouă șansă la viață și fericire

545
Peste 50 de suflete și-au găsit părinți anul acesta. Ei au acum o nouă șansă la viață și fericire - adoptii2-1513611391.jpg

Articole de la același autor

Sunt mici, sunt frumoși și își doresc din tot sufletul o familie, iar în momentul în care un adult intră în centrul de plasament în care locuiesc, li se umple inima de speranță și bucurie., Unii au doar câțiva anișori, și au rămas fără părinți , de când erau bebeluși,, iar alții au fost abanadonați, de către părinți pe parcurs.


Uneori, adulții au invocat motive de genul că nu au condiții optime pentru creșterea unui copil acasă sau că trebuie să plece să lucreze în străinătate, pentru a putea supraviețui. Cert este că, indiferent de motiv, au renunțat la tot ce este mai de preț pentru fiecare părinte și anume la propriul copil, la cel care este sânge din sângele lui. Partea bună este că o parte dintre ei au a doua șansă la fericire, întrucât și în județul Constanța există zeci de familii care nu pot avea copii și vor unul.


Din păcate, nu toți copilașii din centrele de plasament ce aparțin de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) sunt adoptabili și nu toți reușesc să se integreze într-o familie. Până la sfârșitul lunii noiembrie, la DGASPC Constanța au fost deschise procedurile de adopție pentru 50 de copilași.


"Până în prezent, au fost finalizate 52 de încuviințări de adopție. În luna ianuarie s-au finalizat trei adopții, dintre care una a unui grup de doi frați, în februarie, trei adopții, în martie, la fel. Apoi, în aprilie, alte patru adopții au fost încheiate, dintre care una a unui grup de doi frați. Opt încuviințări de adopții au avut loc în luna mai și în fiecare lună au fost adoptați alți micuți. Menționăm că, anul trecut,, s-au deschis 50 de proceduri pentru copiii adoptabili și au fost fost încuviințate 37 de adopții, din care patru pentru grupuri de frați", a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC, Oana Manoilă.


Persoanele sau familiile care doresc să adopte un copil trebuie să se adreseze DGASPC Constanța în vederea obținerii informațiilor referitoare la documentația necesară, demersurile și durata procedurilor adopției interne. Astfel, când s-au hotărât asupra continuării acestui demers, viitorii părinți vor formula o cerere scrisă care va fi depusă împreună cu documentele necesare soluționării cererii de evaluare.


Procesul de evaluare a adoptatorului/familiei adoptatoare se realizează de echipa de evaluare formată din asistent social și psiholog, unul dintre aceștia având și calitatea de responsabil de caz al familiei și cuprinde următoarele etape: evaluarea socială (minimum șase întâlniri), evaluarea psihologică (minimum patru întâlniri), pregătirea pentru asumarea în cunoștință de cauză a rolului de părinte.


Apoi, procesul de evaluare a adoptatorului sau familiei adoptatoare durează 90 de zile și se concretizează cu propunerea privind eliberarea sau, după caz, neeliberarea atestatului.


După obținerea atestatului, persoana sau familia atestată să adopte este luată în evidență la nivel național. 


"Pentru fiecare copil aflat în evidență cu hotărâre definitivă de deschidere a procedurii de adopție se generează lista cu persoanele sau familiile adoptatoare atestate. Prioritate în ierarhizarea acestei liste o au familiile de plasament și asistenții maternali profesioniști, care au avut în grijă copiii pe care doresc să îi adopte. Urmează, în ierarhizare, familiile sau persoanele adoptatoare care au reședința ori domiciliul în același județ ori sector cu copilul. În cazul în care criteriile acestea sunt îndeplinite de mai multe persoane ori familii adoptatoare, ierarhizarea se va face în funcție de vechimea eliberării atestatelor", a precizat reprezentantul DGASPC. 


Ulterior, în cazul în care adoptatorul/familia adoptatoare răspunde nevoilor copilului se inițiază procedura de potrivire practică. Trebuie precizat, însă, că între data obținerii atestatului și data inițierii procedurii de potrivire practică există o perioadă de așteptare. La finalul procedurii de potrivire se sesizează instanța judecătorească pentru încredințarea copilului în vederea adopției pentru o perioadă de 90 de zile persoanei sau familiei care dorește să îl adopte. 


În această perioadă de 90 de zile, copilul se află la domiciliul persoanei sau familiei adoptatoare, iar reprezentanții direcției efectuează vizite bilunare pentru a urmări evoluția copilului încredințat în vederea adopției dar și a relațiilor dintre acesta și persoana sau familia adoptatoare. De asemenea, monitorizarea post-adopție se realizează de către reprezentanții DGASPC la domiciliul copilului pe o perioadă de cel puțin doi ani după încuviințarea adopției.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2904 secunde