Pestă porcină în zece localități din județul Constanța

297
Pestă porcină în zece localități din județul Constanța - pestaporcina-1554928824.jpg

Articole de la același autor

12 focare de pestă porcină africană sunt încă active în județul Constanța. Potrivit reprezentanților Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, pesta porcină evoluează, în prezent, în zece localități.


"Începând cu luna martie 2019 au fost stinse 81 de focare din cele 92, dispunându-se ridicarea restricțiilor aplicate prin programele de măsuri în 39 de localități de pe raza județului Constanța. În acest sens, au fost efectuate inspecții clinice și testări serologice cu rezultate negative pentru PPA din gospodăriile aflate în zona de protecție a fiecărui focar, precum și inspecții clinice în toate gospodăriile aflate în zonele de supraveghere", au anunțat cei de la DSVSA Constanța.


În ceea ce privește evoluția PPA la mistreți, aceasta a cunoscut începând cu 1 ianuarie 2019 o dinamică ascendentă, confirmându-se cazuri de PPA al mistreți găsiți morți sau vânați din 15 fonduri de vânătoare aflate pe raza județului Constanța. Totodată, până la această dată, au fost despăgubiți 852 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 3.966.650 de lei.
"Pentru a proteja porcii de această boală, recomandăm tuturor cetățenilor să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați și fără certificat sanitar-veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Nu folosiți în hrnaa animalelor iarbă culeasă de pe câmpm pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică, altor autorități sau reprezentanților DSVSA. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Facem precizarea că pesta porcină nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic", a declarat dr. Diana Cristescu, directorul executiv al DSVSA Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 4.2657 secunde