Pesta porcină africană, confirmată într-o gospodărie din județul Constanța

708
Pesta porcină africană, confirmată într-o gospodărie din județul Constanța - pestaporcina45750000-1533037563.jpg

Articole de la același autor

A fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Dulcești, județul Constanța.


În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit imediat. 


Conform procedurilor, D.S.V.S.A. Constanța a fost luat următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploatației, au fost impuse restricții de mișcare, s-a efectuat dezinfecția exploatației afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate.


Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animale bolnave și găsite moarte (2 capete).


La nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea bolii și adoptarea zonelor de restricții. Au fost stabilite zonele de restricții sanitare veterinare, în jurul gospodăriei afectate, respectiv o zonă de protecție cu o rază de trei km și o zonă de supraveghere cu rază de 10 km. Totodată, s-au dispus restricții de circulație și s-au instituit filtre rutiere la intrare și ieșire din localitate. Este în desfășurare acțiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.


"D.S.V.S.A. Constanța solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorități, sau D.S.V.S.A. județeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic", precizează reprezentanții DSVSA Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3335 secunde