Pentru civili și militari. Cine poate primi pensie de invaliditate

320
Pentru civili și militari. Cine poate primi pensie de invaliditate - invalizi-1483638588.jpg

Articole de la același autor

Orice constănțean poate beneficia de pensie de invaliditate dacă este încadrat într-un grad de invaliditate, prin decizie emisă de medicul expert al asigurărilor sociale, iar în cazul personalului militar, de comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, indiferent de stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii. În raport cu gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditatea este clasificată pe trei grade.

Gradul I, însă, este caracterizat prin pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire. Conform informațiilor furnizate de reprezentanții Casei Județene de Pensii Constanța, beneficiari sunt acei asigurați care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unei boli obișnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca. În afară de acestea, în grad de invaliditate intră și persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza accidentelor de muncă și bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniei și SIDA.

În același timp, intră pe anumite grade de invaliditate și elevii, ucenicii și studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă în urma accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale.

Nu în ultimul rând, printre beneficiarii banilor de la stat sunt incluse acele persoane care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă și marii mutilați ca urmare a participării la Revoluția din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluționare din decembrie 1989, care erau cuprinse într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidității din această cauză. Aceștia au dreptul la pensie de invaliditate în aceleași condiții în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 09 Decembrie 2016
Stire din Social : Cresc pensiile din 2017. Iată cu cât
Sâmbătă, 15 Octombrie 2016
Stire din Social : Când ne putem pensiona anticipat
Pagina a fost generata in 3.3759 secunde