Pensionari, nu vă grăbiți! Casa Județeană de Pensii nu primește încă cereri pentru biletele de tratament

526
Pensionari, nu vă grăbiți! Casa Județeană de Pensii nu primește încă cereri pentru biletele de tratament - bilete1-1516040654.jpg

Articole de la același autor

Pensionarii vor avea la dispoziție, anul acesta, aproximativ 60.000 de bilete, valabile în unitățile de tratament balnear, proprietate a Casei Naționale de Pensii Publice. Pentru anul acesta, tariful maxim acceptat pentru un bilet de tratament balnear este de 1.684 lei pentru un bilet la categoria două stele și 1.764 lei pentru un bilet la categoria trei sau patru stele. Prețul biletului de tratament balnear va include tariful pentru 12 zile de tratament. Din numărul total de bilete de tratament oferite de stat în 2018, un procent de 15% se va acorda gratuit beneficiarilor de legi speciale și legi cu caracter reparatoriu, precum și beneficiarilor sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale.

La acest moment, Casa Județeană de Pensii (CJP) Constanța nu primește încă cereri pentru biletele de anul acesta. Oricum, au precizat reprezentanții instituției, în cursul unui an calendaristic se poate elibera un singur bilet de tratament balnear aceluiași beneficiar, indiferent dacă este cu plata unei contribuții sau gratuit.

Cine sunt beneficiarii biletelor de tratament?

Beneficiază gratuit de tratament balnear mai multe categorii de persoane. Este vorba despre persoanele care beneficiază de cure balneoclimaterice, potrivit legislației privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii program individual de recuperare; persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin HG757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit. Pe listă sunt incluși și salariații care lucrează în mediu radioactiv, dar și persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și cele deportate în străinătate. Desigur, nici veteranii de război, invalizii sau văduvele de război nu sunt uitați.

Toate aceste persoane interesate se vor putea prezenta la CJP la o dată ce va fi anunțată de aceștia, cu o cerere tip de înscriere, copie după buletin, trimitere de la medicul de familie și o copie după ultimul cupon de pensii.

De precizat că criteriile pentru obținerea unui bilet într-una din stațiunile balneo-climaterice din țară sunt stabilite prin lege. Drept urmare, cei care nu au primit bilete de tratament în anii 2016 și 2017 vor primi zece puncte, iar cei care au beneficiat de două bilete în perioadele de sezon nu vor mai primi niciun punct. Desigur, la fiecare serie de bătrâni plecați vor exista și gratuități, de acestea beneficiind veteranii de război sau cei care primesc pensii de invaliditate și persoanele cu handicap. Eliberarea biletelor se va face ca și până acum, potrivit planificării anunțate telefonic fiecărui beneficiar, iar la expirarea termenelor sunt eliberate biletele nevalorificate.

În ceea ce privește contribuția individuală a unui bilet de tratament, aceasta este de 50% din valoarea totală a pensiei. În cazul pensionarilor care au și calitatea de asigurat, contribuția individuală este de 50% din cuantumul brut total al drepturilor de pensie și câștigul brut de natură salarială care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale din luna anterioară celei în care se face repartiția.

Trebuie menționat faptul că biletele de tratament se eliberează numai titularilor, pe baza actului de identitate. Cele mai solicitate stațiuni sunt: Covasna, Băile Herculane, Vatra Dornei, Techirghiol, Govora, Sovata, Căciulata, Slănic Moldova, Sinaia, Bușteni, Băile Felix, Olănești etc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.901 secunde