Poate fi combătută munca la negru?

"Patronii constănțeni își bat joc de noi. Au impresia că suntem sclavii lor"

Marţi, 25 Iulie 2017
3058
La ora actuală, România se află pe primele locuri în ceea ce privește munca la negru, iar județul Constanța ocupă, în mod evident, un loc fruntaș la nivel național. Din nefericire, foarte mulți constănțeni lucrează fără a avea încheiat un contract legal pentru munca pe care o prestează la patroni. Mai rău, oamenii îndură orice condiții numai pentru a avea ce pune pe masă și să-și poată plăti datoriile către stat. 


"Eu lucrez pe un șantier de construcții, unde nu am nici contract și nici salariile nu se dau în fiecare lună, dar soția este casnică și avem doi copii de crescut. În plus, nu o dată s-a întâmplat să stau la serviciu peste program și nu poate fi vorba nicidecum de plata orelor suplimentare. Ce se întâmplă la societatea la care îmi desfășor activitatea este un fel de sclavie modernă. Uneori, patronii au impresia că suntem sclavii lor. Își bat, efectiv, joc de noi", ne-a declarat Ilie S., un constănțean. Desigur, în această situație se află foarte multe persoane. "Salariile sunt proaste și șefii nu vor să ne facă sub nici o formă contract. A trecut deja un an de când lucrez la o firmă de pază, dar nu se aude nimic de contractul de muncă", a comentat George P.


Oamenii trebuie să știe, însă, că dacă acceptă să lucreze fără o acoperire legală, se supun unor riscuri enorme, plus că nu își fac vechimea necesară pentru a ieși peste câțiva ani la pensie. 


Tocmai de aceea, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) va desfășura până la data de 31 august o serie de acțiuni de informare și conștientizare cu privire la transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată.


Potrivit inspectorului șef al ITM, Eugen Bola, obiectivele acțiunii constau în creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor care folosesc forță de muncă fără respectarea prevederilor legale în ceea ce privește consecințele sociale și economice pe care le produce munca nedeclarată. În consecință, inspectorii de muncă din județul Constanța vor ca pe viitor să crească gradul de conștientizare a persoanelor care desfășoară diferite activități fără a avea încheiate contracte individuale de muncă. 


"Munca nedeclarată are efecte negative mai ales pe termen lung, atât pentru individ, cât și pentru societate, precum și pentru bugetul de stat, existând o relație interdependentă între plata contribuțiilor sociale și impozitelor și accesul la drepturile de asigurări sociale și alte măsuri de protecție socială. Totodată, consecințele muncii nedeclarate se reflectă negativ și în economie, prin distorsionarea mediului concurențial. Astfel, angajatorii care utilizează munca nedeclarată au mai puține obligații financiare, aflându-se, prin urmare, în concurență neloială cu acei angajatori care folosesc toate tipurile de resurse și depun eforturi reale pentru respectarea obligațiilor legale ce le revin", a explicat șeful ITM.


El a mai spus că munca nedeclarată nu se poate manifesta decât cu implicarea celor două părți, respectiv angajatorii și persoanele care desfășoară o activitate, având la bază practici neloiale care diminuează simțul responsabilității necesar într-o societate în care o parte importantă a resurselor sunt destinate protecției sociale.


Pagina a fost generata in 0.1892 secunde