Activitate intensă la ITM Constanța, în 2015

Patronii constănțeni, amenzi de peste două milioane de euro și zeci de dosare penale

Marţi, 19 Ianuarie 2016
Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a continuat și în anul 2015 activitatea de control și verificare a societăților comerciale, care își desfășoară activitatea pe raza județului Constanța.

Controalele au avut ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale din legislația muncii și securitatea și sănătatea în muncă a salariaților, precum și verificarea măsurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare.

"Pe parcursul întregului an, s-au desfășurat campanii de control organizate la nivel național, prevăzute în programul de acțiuni pentru anul 2015 al Inspecției Muncii, în construcții, panificație, transport rutier de marfă și persoane, industria alimentară, unități care au desfășurat activitate pe litoralul Mării Negre, unități cu program non-stop, cabinete medicale etc. De asemenea, au fost inițiate și acțiuni de control la nivel local pe domenii de activitate specifice județului Constanța, care au vizat agenții economici din por-turile Constanța și Agigea", explică directorul executiv al ITM Constanța, Eugen Bola.

Potrivit acestuia, în total, au fost verificați 4.333 de agenți economici și au fost aplicate 735 de sancțiuni contravenționale din care - 591 amenzi în valoare de 6.022.400 lei (1.338.311 euro ) și 144 de avertismente. "Au fost depistați 286 de angajatori care practicau munca nedeclarată, cu un număr total de 996 persoane care nu aveau încheiat contract individual de muncă. Pentru 22 de angajatori cu un număr total de 268 persoane a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța", mai adaugă șeful ITM Constanța.

De asemenea, inspectorii din cadrul corpului de control Secu-ritate și Sănătate în Muncă au verificat, în total, în 2015, 2.276 agenți economici, dispunând 4.346 de măsuri de remediere a neconformităților constatate, cu termen scadent de realizare, dar și 182 de sancțiuni contraven-ționale, în valoare totală de 780.500 lei. 
În ce privește accidentele de muncă, 29 au fost mortale, două persoane fiind dispărute. Articole pe aceeasi tema