Paștele Blajinilor, cu cimitirele închise. "Vor fi slujbe speciale, fără credincioși!"

749

Articole de la același autor

După sărbătorile pascale, românii vor petrece și Paștele Blajinilor departe de cei dragi. Familiile nu se vor mai putea reuni în cimitire pentru a-și pomeni rudele plecate la Cer, ci vor trebui să aștepte să facă rânduielile tradiționale abia după ce vor fi ridicate restricțiile. Cimitirele rămân închise în această perioadă, dar preoții vor face slujbe speciale.

Paștele Blajinilor sau al morților este un moment în care românii își pomenesc morții din familie, ducând la cimitir ouă roșii și cozonac. Deși sărbătoarea pică în prima luni, la o săptămână după Paștele ortodox, oamenii obișnuiau să meargă la mormintele celor dragi încă de sâmbătă.

Cu toții ne amintim de aglomerația din anii trecuți din cimitire, iar acest lucru este inacceptabil în timp de pandemie. Așa că toate cimitirele vor rămâne închise.

Reprezentanții Primăriei Constanța fac un apel către toți locuitorii orașului să nu meargă la cimitir în zilele ce urmează și să respecte prevederile ordonanțelor militare.

"În contextul special din acest an, cel mai bine este să renunțați la acest obicei. Accesul în cimitire este permis doar pentru oficierea slujbelor de înmormântare și atunci cu respectarea numărului de opt persoane. Pentru a preîntâmpina orice fel de incidente, forțele de ordine vor fi prezente în zona tuturor cimitirelor din oraș.

Nerespectarea ordonanțelor militare se sancționează cu amendă între 2.000 și 10.000 de lei", a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Diana Sobaru.

"Cei adormiți vor fi pomeniți în biserici!"

Totuși, blajinii nu vor rămâne nepomeniți, anul acesta. Preoții vor face slujbe speciale în biserici, pentru cei ridicați la ceruri, dar și în cimitire, acolo unde va fi posibil.

"Arhiepiscopia Tomisului a transmis o comunicare către toate parohiile, în sensul în care, anul acesta, deoarece sunt închise cimitirele, preoții vor oficia în biserici slujba necesară de pomenire a celor adormiți, după Liturghie, bineînțeles, fără credincioși, respectându-se ordonanțele în vigoare. Iar acolo unde este posibil, împreună cu autoritățile locale, vom crea o înțelegere ca preotul să meargă la cimitir să oficieze pentru tot cimitirul o slujbă de pomenire la comun, tot fără public. Acest lucru s-ar putea face, de exemplu, la sate, unde este cimitir parohial, sau chiar și la orașe unde sunt preoți desemnați pe cimitire", a declarat, pentru "Cuget Liber", preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Părintele îi asigură pe credincioși că toți cei adormiți vor fi pomeniți.

"Aceasta este responsabilitatea noastră, a preoților, este specificul cultului nostru. Păcat că anul acesta nu mai putem să-i pomenim chiar acolo, la locul odihnei lor. Știm că și credincioșilor le este dor de cei apropiați, dar înțelegem că este o situație de criză", a subliniat Eugen Tănăsescu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6693 secunde