Pasca, alimentul tradițional care nu ar trebui să lipsească de pe masa de Paşte

565
Pasca, alimentul tradițional care nu ar trebui să lipsească de pe masa de Paşte - pasca-1619801152.jpg

Articole de la același autor

Peste două zile, toţi românii vor sărbători Paştele, iar pasca ar trebui să fie alimentul tradițional nelipsit de pe masă. Preparată în Sâmbăta Mare, din grâu curat, ouă, brânză și zahăr aceasta este înnobilată cu semnul Sfintei Cruci. Pe vremuri, spun specialiştii de la Muzeul de Artă Populară Constanţa, atât de mare era importanța acestui aliment ritual în satul tradițional, încât femeile, înainte de a-l plămădi, trebuiau să fie de o curățenie trupească desăvârșită, să îmbrace straie curate, să bată mătănii și să spună rugăciuni. Abia apoi se apucau să plămădească pasca.

Se zice că pasca trebuie să fie rotundă, pentru că tot așa au fost și scutecele lui Iisus Hristos, sau dreptunghiulară, pentru că așa a fost și mormântul său.

Cojile ouălor din care se făcea pasca nu se aruncau, ci se puneau pe apă curgătoare, pentru a ajunge pe Apa Sâmbetei, în ținutul unde trăiesc Blajinii sau Rocmanii. Văzându-le pe acestea, la fel ca și cojile de la ouăle vopsite, Blajinii vor afla că a venit Paștele. Înainte de a fi așezată pe masa de sărbătoare, pentru a fi consumată, Pasca trebuie să fie sfințită de preot, alături de celelalte preparate specifice duse la biserică în noaptea de Înviere. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7872 secunde