Parlamentul UE va analiza respectarea drepturilor muncitorilor sezonieri din România

155
Parlamentul UE va analiza respectarea drepturilor muncitorilor sezonieri din România - migrantworkertimscrivenerts5621-1590424639.jpg
Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale va analiza, marți, presupuse încălcări ale legislației UE privind timpul de lucru, sănătatea și siguranța muncitorilor transfrontalieri. Europarlamentarii vor analiza dacă le-au fost respectate drepturile lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri din România și alte țări est-europene, conform Digi24.


"Ca urmare a rapoartelor tulburătoare despre situația precară cu care se confruntă posibile sute de mii de lucrători transfontalieri și sezonieri din UE, europarlamentarii vor dezbate cu Josip Aladroviæ, ministrul Muncii din Croația, Nicolas Schmit, Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale și Jordi Curell Gotor, director executiv interimar al Autorității Europene pentru Muncă despre cum să fie protejate drepturile angajaților, sănătatea și siguranța acestor muncitori esențiali în timpul pandemiei.


Lucrătorii din România și alte state membre est-europene oferă o forță de muncă vitală în fermele din Germania, Franța și alte state membre și asigură securitatea alimentară a Europei. Alți muncitori din, spre exemplu, Slovacia, oferă servicii sociale de îngrijire pe termen lung pentru vârstnicii din Austria și alte state membre. Comisia Europeană a emis recomandări astfel încât lucrătorii mobili din UE care se califică drept angajați esențiali în lupta împotriva COVID-19 să ajungă la locurile de muncă. Sectorul agroalimentar este un segment cheie inclus în aceste recomandări, în special în ceea ce privește lucrătorii sezonieri.


Europarlamentarii vor analiza situația acestora, pentru a vedea dacă sunt puse la punct măsuri de prevenție COVID-19 și dacă drepturile lor privind timpul de lucru, munca suplimentară și plata sunt încălcate și contrare legislației europene", arată un comunicat al Parlamentului European.


Uniunea Europeană a dezvoltat un pachet substanțial de legi care reglementează diferitele aspecte de mobilitate, inclusiv libera circulație, angajarea și coordonarea asigurărilor sociale. Autoritatea Europeană pentru Muncă se asigură ca regulile UE să fie impuse într-un mod corect și eficient.


Pe 5 mai, președintele Comisiei, Lucia Ïuri¹ Nicholsonová și-a exprimat, printr-o scrisoare către Autoritate, îngrijorarea profundă privind situația vulnerabilă a muncitorilor esențiali în timpul crizei COVID-19.


Echipa de negocieri a Parlamentului European care revizuiește legislația Uniunii privind coordonarea sistemelor de asigurări sociale a cerut Consiliului și Președinției croate să finalizeze de urgență dosarul, care este o prioritate de top în zona socială.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7246 secunde