Părinții își pot lua zile libere pentru supravegherea copiilor până la încheierea anului școlar

587
Părinții își pot lua zile libere pentru supravegherea copiilor până la încheierea anului școlar - homeworkkidsarticle43-1588700302.jpg

Articole recomandate

Părinții își pot lua zile libere pentru supravegherea copiilor și în perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar, au decis marți deputații din Comisia de muncă și protecție socială, informează agerpres.ro.


Comisia de muncă și protecție socială a dezbătut proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice, determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.


Potrivit actului normativ, se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu. Potrivit unui amendament, "prin excepție, în anul 2020, aceste prevederi se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar".


Un alt amendament prevede că pot beneficia de aceste prevederi părinții care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani (față de 18 ani, cum era prevăzut inițial), înscriși în cadrul unei unități de învățământ.


Potrivit unui alt amendament adoptat de comisie, "prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul în care unul dintre părinți are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activității angajatorului, în condițiile art. 52 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Prevederile prezentei legi nu se aplică nici în cazul în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția situației în care este încadrat în grad de handicap grav sau accentuat și astfel este scutit de la plata impozitului pe venit".


Deputații Comisiei de muncă au mai decis ca pe perioada stării de urgență, instituită prin decret, potrivit art. 93 alin.(1) din Constituția României, republicată, beneficiarilor dispozițiilor menționate care nu respectă dispozițiile normative în vigoare privind carantina, izolarea sau autoizolarea la domiciliu le încetează dreptul la indemnizație la data constatării de către autoritatea competentă a încălcării obligației de carantină, izolare sau autoizolare la domiciliu.


Proiectul este pe ordinea de zi a plenului de miercuri al Camerei Deputaților - for decizional în acest caz.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8169 secunde