Parcul "plângerii" din cartierul Poarta 6. Terenul este revendicat, primăria nu face nimic pe el

1880

Articole de la același autor

Constanța duce mare lipsă de parcuri. Dar nici pe cele pe care le are, așa puține și mici cum sunt ele, nu le prețuiește suficient. Multe sunt neîngrijite, cu locurile de joacă murdare, cu băncile rupte și iarba arsă. Cel mai rău arată parcul din cartierul Poarta 6. Însă, aici, autoritățile locale au o scuză pe care o invocă permanent vizavi de starea jalnică a locului: terenul este revendicat și nu se pot face lucrări pe el. De altfel, chiar în parc sunt puse două astfel de panouri pe care oricine ajunge în zonă poate citi: "Teren revendicat de familiile Cocăneanu și Suditu. Până la rezolvarea revendicării, orice construcție este ilegală.".

Și așa primăria se spală de mâini de responsabilitățile de a îngriji un loc unde, zilnic, se joacă și se plimbă sute de copii și adulți care locuiesc în zonă.

"E păcat de tot parcul acesta, singurul pe care îl avem aici în cartier. Probabil că va dispărea, cât de curând. Cine știe ce blocuri vor fi construite în locul lui. Noi venim în fiecare zi cu nepoțeii, sunt mame cu copii, sunt multe familii tinere care locuiesc în apropiere. Păcat că nu e îngrijit. Nu se face curat nici la locul de joacă, nici la grătare. Am înțeles că a fost revendicat, că îl vrea cineva, dar nu se poate ca primăria să renunțe la el. Măcar să îl păstreze așa, să îl curețe din când în când. Că noi ne mulțumim aici să avem câțiva copăcei, un petic de verdeață și două, trei jocuri", ni s-a plâns Mioara Roșu, o constănțeancă din zonă.

Maidanezi și resturi de la grătare

Am făcut și noi o scurtă plimbare în zonă, zilele trecute, chiar la orele prânzului. Vântul încă bătea destul de tare, dar cele câteva raze de soare le scoseseră din casă pe mai multe mămici, cu bebeluși în brațe sau în cărucior. Se plimbau agale pe aleile sparte, încercând să evite denivelările și să nu le deranjeze somnul celor mici. În locul de joacă, un bunic își dădea în leagăn nepoțeii, iar o mămică stătea pe un alt leagăn cu un bebeluș cumințel în brațe. Ceva mai în spate vreo doi copilași alergau voioși, iar o femeie își plimba cățelușul. Dacă făceai abstracție de panourile urâte cu anunțul primăriei privind revendicarea și de desenele urâte de pe coloanele de pe unele alei, atmosfera chiar era plăcută. În scurta noastră deplasare, am deranjat vreo cinci câini maidanezi care se relaxau la soare, pe o bucată de pâmânt, lângă o alee mai lăturalnică. Ne-au văzut, s-au ridicat leneș, după care s-au culcat la loc, convinși că nu reprezentăm un pericol pentru ei. De-acolo am ajuns în zona de grătare. Recipientele pentru gunoaie dădeau pe-afară de cenușă și cărbuni nearși, semn că nu mai fuseseră golite de zile bune. În schimb, grătarele erau curate.

Ne-am încheiat plimbarea lângă un taxi părăsit, cu luneta spartă și cauciucurile dezumflate. Se vedea că stătea acolo de luni bune, iar, lângă el, unii locuitori aruncaseră și alte gunoaie.

"Este frumoasă zona aici, este aer curat, nu ne deranjează nici măcar calea ferată. Dorim doar să ne putem bucura de parcul acesta, să aibă mai multă verdeață, băncuțe și jocuri pentru copii. În București, chiar și cel mai mic parc de cartier arată de zece ori mai bine. Acolo este irigat spațiul verde, sunt floricele, copaci noi, leagăne, tobogane, covor cauciucat, pentru ca să nu se lovească micuții. Este trist că la noi nu avem așa ceva!", ne-a spus, necăjită, o mămică ieșită la plimbare cu doi copii.

Revendicări și retrocedări controversate

Reprezentanții Primăriei Constanța susțin că, până când nu se va încheia litigiul, în zonă nu se vor putea face amenajări. Iar dosarul revendicării este deocamdată blocat, existând un proces pe rol. Numele familiei Cocăneanu mai apare în jurul unor retrocedări controversate, Dumitru Ioan Constantin Cocăneanu primind, de la Primăria Constanța, în anul 2002, la dispoziția primarului de atunci, Radu Ștefan Mazăre, mai mult terenuri situate atât în centrul municipiului, cât și în stațiunea Mamaia, acolo unde se află, în prezent, parcul de distracții Aqua Magic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3413 secunde