Panică sau prevenție? Mii de copii, absenți de la școală din cauza gripei

1364
Panică sau prevenție? Mii de copii, absenți de la școală din cauza gripei - fotofondpanicasaupreventie-1580242851.jpg

Articole de la același autor

De teama gripei sau pentru că sunt deja bolnavi, mulți părinți nu își duc de câteva zile copiii la grădiniță ori la școală. În numeroase unități de învățământ, efectivele de elevi prezenți la școală sunt extrem de reduse, fiind chiar și cazuri în care mai mult de jumătate din elevi absentează. Totuși, autoritățile locale și conducerile școlilor susțin că s-au luat măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii virușilor. 


Clasele sunt pe jumătate goale în școli și grădinițe. La intrare, elevii sunt întâmpinați de asistente care îi consultă și se asigură că nu sunt bolnavi. Chiar și așa, mulți părinți preferă să-și protejeze copiii ținându-i acasă. 


Autoritățile locale au anunțat, încă de la finele lui 2019, că unitățile de învățământ din municipiul Constanța sunt dotate cu dezinfectanți și covorașe. 


"Aceste materiale au fost instalate la toate intrările și ieșirile din unitățile de învățământ, astfel încât să fie luate toate măsurile necesare pentru protecția copiilor, a personalului și a părinților care îi însoțesc pe cei mici. Facem apel către conducerile unităților de învățământ, precum și către cadrele didactice pentru a-i educa, a-i sfătui și a-i învăța pe copii să le folosească și să respecte cu strictețe măsurile igienico - sanitare, astfel încât să diminuăm, pe cât posibil, riscul îmbolnăvirilor cu afecțiuni respiratorii, în special gripă", precizează reprezentanții Primăriei Constanța. 


De asemenea, în cursul zilei de luni, la Prefectura Constanța a avut loc o întâlnire de lucru pe tema gripei, la care a participat și inspectorul școlar general prof. Sorin Mihai. 


"În urma discuțiilor, s-au stabilit măsuri necesare pentru evitarea declanșării unei epidemii de gripă. Încă de la primele raportări din acest an școlar a unor cazuri de gripă, în unitățile de învățământ, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a monitorizat cu atenție situația, aflându-se permanent în legătură cu directorii școlilor, dar și cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța", a explicat șeful ISJ Constanța. 


Ultima raportare privind cazurile de gripă din școli, de luni, 29 ianuarie, arată că în județul nostru sunt înregistrate 39 de cazuri de gripă la elevi, însă fără afectarea procesului educațional în unități. 


"În această perioadă, este foarte importantă monitorizarea strictă a sănătății elevilor și a cadrelor didactice, precum și luarea măsurilor specifice acolo unde situația o impune", a explicat prof. Sorin Mihai.


Cazuri puține, absenți mulți 
La Școala nr. 29 "Mihai Viteazul" au fost confirmate două cazuri de gripă. 
"Am luat, în urma consultării cu personalul medical arondat școlii, măsurile care se impuneau. Fiecare cabină de toaletă este dotată cu dozatoare de dezinfectant pentru mâini și cu instrucțiuni de folosire ale acestora. Apoi, la fiecare intrare sunt covorașe dezinfectante, în fiecare zi clasele, și în special băncile și clanțele sunt dezinfectate", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul unității de învățământ, prof. Ion Denys Ciorogaru. 


Situația este asemănătoare și la Școala nr. 43 "Ferdinand", unde sunt deja înregistrate trei cazuri de gripă. 


"Măsurile sunt cele pe care le luăm întotdeauna, în sezonul rece. Școala este echipată cu dispensere pentru dezinfectarea mâinilor, covorașe antibacteriene la intrare etc. Cei bolnavi sunt acum la domiciliu. Cadrele didactice și medicul școlar, împreună cu asistentele, monitorizează, zilnic, starea de sănătate a elevilor", a explicat directorul școlii, prof. Corina Custurea. 
Sunt însă unități de învățământ unde nu sunt raportate cazuri de gripă. Directorul Colegiului Tehnic "Gheorghe Duca", prof. Elena Gogu, a subliniat că elevii bolnavi nu sunt primiți în colectivitate, evitându-se astfel răspândirea virușilor. De asemenea, la Școala din Miorița nu sunt probleme. 


"La noi nu au fost cazuri de gripă confirmate. Sunt câțiva copii care absentează, dar au diagnosticul de viroze respiratorii de sezon. Măsurile pe care le-am instituit sunt: igienizarea spațiilor; dezinfectarea  mobilierului, podelelor, mânerelor de la uși etc; informarea copiilor și a părinților cu privire la igiena personală, covorașe îmbibate cu dezinfectant la intrarea în școală. În plus, toți copiii răciți sau care dau semne de răceală ori alte simptome sunt trimiși la medic", ne-a precizat prof. Mărioara Mihai, directorul unității de învățământ. 


"Suspendarea cursurilor nu se justifică în prezent!" 
Numărul cazurilor de gripă din școli nu justifică totuși numărul mare de absenți din școli, în condițiile în care nici măcar nu a fost declarată epidemie. 


"Direcția Județeană de Sănătate Publică din Constanța ne-a informat că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și cu procedurile medicale specifice, cursurile se pot suspenda numai în cazul în care Spitalul de Boli Infecțioase are cunoștință de faptul că 20% din elevii unei instituții școlare sau minimum de doi elevi dintr-o clasă sunt bolnavi sau există suspiciuni rezonabile că ar avea gripă. Această solicitare poate veni de la DSP, care ține legătura cu spitalul. În prezent, nu sunt înregistrate situații excepționale care să presupună suspendarea cursurilor în școli", au precizat, pentru "Cuget Liber", reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5538 secunde