Palazu Mare, cartierul care are lumină doar ziua

1052

Articole de la același autor

r După Cumpăna și Valu lui Traian, a venit rândul locuitorilor din Palazu Mare să reclame lipsa investițiilor Enel r Conform măsurătorilor oamenilor, tensiunea electrică furnizată este la jumătate din valoarea stipulată în contract r Oamenii reclamă faptul că, din cauza tensiunii scăzute, nu-și pot folosi aparatele electrocasnice

Dacă zilele trecute, ziarul "Cuget Liber" relata problemele localnicilor din Cumpăna și Valu lui Traian apărute ca urmare a lipsei investițiilor în rețeaua de electricitate, a venit rândul locuitorilor din Palazu Mare să se plângă de lipsa investițiilor societății care asigură sau, mai bine spus, ar trebui să asigure energia electrică în zonă.

Dacă la început, când au încheiat contractul cu Enel Energie, locuitorii din Palazu Mare au crezut că este doar o chestiune de timp până când problema curentului se va rezolva, după mai bine de doi ani situația s-a înrăutățit. În lipsa gazului în zonă, oamenii și-au achiziționat aparate care să funcționeze pe bază de energie electrică, iar frigiderul sau mașina de spălat automată au rămas nefolosite, pe post de mobilă. "Nu-mi pot folosi plita electrică, cuptorul cu microunde, de mașina de spălat nici nu mai vorbesc. Mi-au spus că transformatorul din zonă este din anii ‘70 și nici că s-a mai investit", ne spune bărbatul. Locuiește pe strada Ștefan Darascu, la nr. 4, chiar pe malul lacului Siutghiol. "Curent avem, dar dacă în contractul încheiat cu ei este stipulat că tensiunea electrică de alimentare ar trebui să fie de 230V+/- 10%, aparatul de măsură îmi indică mult mai puțin, între 117V și 180V. Nu pot să folosesc și TV-ul și mașina de spălat în același timp, că se oprește curentul", se plânge Valentin Gheoca, un localnic.
Bărbatul ne-a povestit că, atunci când s-a mutat, reușea să spele, ce-i drept doar noaptea, după ora 03,00, însă acum este cu neputință. "Acum îmi spăl rufele la Nufăru’ și mai apelez la prieteni, dar e jalnică situația. Palazu s-a extins, oamenii și-au construit case, consumă curent. Rețelele Enel nu mai fac față de mult timp și ei nu iau măsuri ", ne spune interlocutorul nostru.
Valentin Gheoca a fost de mai multe ori în audiență la Enel, fără a rezolva ceva, motiv pentru care a apelat și de la Avocatul Poporului.

Rețeaua de curent, împărțită între Enel și consumator
În urma unei solicitări pe care am înaintat-o biroului de presă al Enel Distribuție Dobrogea privind situația din Palazu Mare, ni s-a spus că alimentarea cu energie electrică în zonă se realizează prin rețeaua Enel, însă până într-un anumit punct de delimitare, după care este treaba proprietarului cum își asigură re-țeaua de curent. În acel punct de delimitare, Enel a fost și a măsurat tensiunea, care era de 215V, încadrându-se în banda de 230+/- 10% V, care este stipulată în contract.
"Porțiunea de rețea care pleacă de la punctul de delimitare, cât și rețeaua susținută de stâlpi amplasați aleatoriu nu sunt domeniu public", se arată în răspunsul primit de la furnizorul de electricitate.
Reprezentanții Enel au găsit explicație și la căderile de tensiune: sunt mai mulți consumatori racordați pe o singură fază, lungimea racordului este prea mare și sarcina este crescută.
I-am adus la cunoștință reclamantului situația rețelelor de electricitate din Palazu și ne-a spus: "Avem contract cu Enel ca utilizator casnic, dar e o organizare de șantier în aval de nodul lor principal? Soluția lor este să ne conectăm de unde? Și pe unde? Pe strada noastră nu există nici stâlpi de lumină, e beznă. De ce au mai încheiat contractul cu noi?".
O soluție propusă de reprezentanții Enel la problema lui Valentin Gheoca este de a reabilita toată porțiunea de rețea ce aparține clientului, până la punctul de delimitare.
Lucrările trebuie efectuate în condițiile tehnice actuale de funcționare, contractând o societate specializată autorizată de Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, dau soluția reprezentanții Enel.
Din ce în ce mai mulți constănțeni se plâng de furnizorul de energie electrică, de lipsa investițiilor, de faptul că în plină zi li se stinge becul sau mai nou, că nu au curent în casă, dar că, pe timpul zilei, iluminatul stradal nu este oprit.
Cu toate investițiile de care se laudă Enel, constănțenii știu un singur lucru: primesc curent cu porția.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.4079 secunde