Numărul femeilor fumătoare din România s-a dublat în ultimii 20 de ani

1158
3
Numărul femeilor fumătoare din România s-a dublat în ultimii 20 de ani - 1111femeiefumeazashutte-1314009034.jpg
Numărul femeilor fumătoare din România s-a dublat în ultimii 20 de ani, avertizează medicii, care subliniază că, potrivit ultimelor studii, citate de NewsIn, una din cinci femei fumează zilnic cel puțin o țigară.

Îngrijorător este și că, spun specialiștii, peste 55% dintre femeile fumătoare au între 15 și 34 de ani, fiind la vârsta fertilă.

Medicii oncologi atrag atenția asupra faptului că femeile fumătoare sunt mai predispuse la cancer pulmonar. De acest lucru este responsabilă și preferința doamnelor și domnișoarelor pentru țigările subțiri și lungi, care determină inhalarea mai profundă și mai frecventă.

"Dependența de fumat este o boală cronică și trebuie tratată în consecință. Practic, o persoană care fumează mai mult de 10 țigarete pe zi este dependentă de nicotină. Femeile încep să fumeze mai târziu decât bărbații, însă renunță mai greu. De altfel, studiile arată că rata de succes a renunțării la fumat este mai mare în cazul bărbaților. Motivele sunt atât de ordin biologic, cât si psihologic", spune dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului național Stop Fumat.

Potrivit unui studiu realizat de medicii din SUA, riscul de afecțiuni ale inimii la femei crește anual cu 2% în cazul fumătoarelor, unul dintre motive fiind acela că organismul femeilor extrage o cantitate mai mare de substanțe toxice din țigări.

Programul național Stop Fumat își propune să îi ajute pe cei care doresc să renunțe la fumat și care au nevoie de ajutor de specialitate. O echipă de medici și psihologi specializați în tabacologie, prezenți în centrele Stop Fumat, se află la dispoziția celor care vor să scape de dependența de nicotină. În București, doritorii pot veni în fiecare miercuri, la ora 15.30, la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", pentru a afla detalii despre tratament și consilierea psihologică. Medicii oferă mai multe detalii pe site-ul www.stopfumat.eu și la la Tel Verde: 0800878673.

În România, nu mai puțin de 33.000 de persoane mor anual din cauza fumatului, ceea ce înseamă un deces la fiecare 16 minute, conform statisticilor.



Comentează știrea

raul
22 aprilie 2012
raul

iubesc femeile fumatoare frumoase de varsta15-29ani .una dintre acestea mia zis ca isi imagineaza ca tigara traieste si fiind uriase pe langa o tigara o fumeaza dupa isi imagineaza ca le imploara sa no faca.asa mia zis ea sufland fumul tigarii in fata mea.

raul
22 aprilie 2012
raul

iubesc femeile fumatoare frumoase de varsta15-29ani .una dintre acestea mia zis ca isi imagineaza ca tigara traieste si fiind uriase pe langa o tigara o fumeaza dupa isi imagineaza ca le imploara sa no faca.asa mia zis ea sufland fumul tigarii in fata mea.

saul
14 mai 2016
despre ce zice taul

Raul esti analfabet si incoerent.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5034 secunde