„Nu vă mai îngrămădiți!”, mesajul angajaţilor de la Casa de Pensii

13323
„Nu vă mai îngrămădiți!”, mesajul angajaţilor de la Casa de Pensii - persecutati3-1633276026.jpg

Articole de la același autor

Începând cu luna iunie, Casa Județeană de Pensii (CJP) Constanța este asaltată, zilnic, de beneficiarii Legii nr.154/2021 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999. Aceasta prevede acordarea unor drepturi bănești persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România, între anii 1940-1945, din motive etnice.

Acum, după ani și ani de suferință, copiii persoanelor decedate, dispărute sau exterminate în timpul masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare pot intra în posesia unor beneficii. Este vorba despre cei ai căror părinți au suferit amarnic în timpul deportării în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate, în lagăre de concentrare, în timpul strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuinţa pe care o deţineau etc.

Deși au trecut aproape patru luni de la promulgarea legii, angajații CJP primesc și acum, în jur de o sută de astfel de solicitări zilnic, pe lângă cele 13.780 cereri deja înregistrate. Având în vedere termenul legal până când aceste solicitări pot fi depuse, respectiv 31 decembrie și pentru a evita aglomeraţia nedorită la sediul Casei de Pensii, beneficiarii sunt rugați, în continuare, să transmită cererile și prin intermediul serviciilor poştale sau pe email. Toate acestea, desigur, în condițiile în care data acordării drepturilor ce li se cuvin, este, oricum, 1 ianuarie 2022, indiferent dacă cererile au fost depuse la o dată anterioară acesteia. „Deşi le spunem mereu oamenilor că pot trimite actele şi pe email sau poştă, vârstnicii preferă să vină tot la sediul nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJP, Kristina Mutiş. Desigur, dacă totuși nu au de ales și este necesar să stea la coadă, oamenii trebuie să poarte masca de protecție și să respecte distanțarea fizică.

Mare atenţie! Indemnizația se va acorda numai copiilor, nu şi altor categorii de persoane. Totodată, trebuie precizat că nu este nevoie ca pe email, documentele să fie trimise în original, ci doar în copie. În plus, este absolut necesar că ei să precizeze şi un număr de telefon, pentru a putea fi contactaţi ulterior. Desigur, pot exista, printre actele de strămutare de la arhivă, diferențe de nume, mai ales la doamnele care, între timp, s-au căsătorit. În prezent, există două categorii de beneficiari: urmași ai căror părinți erau deja în plată cu aceste drepturi sau ai căror părinți au decedat înainte de apariția legii 189. Aceștia nu au avut cum să beneficieze de aceste drepturi. În acest caz, urmașii fac dovada că părinții au făcut parte din schimbul de populație din septembrie 1940, iar această dovadă se cere la arhivele din București sau Constanța.

Pentru cei care nu ştiu, copii care s-au născut în perioada de strămutare, respectiv septembrie 1940- martie 1945 vor primi din iarnă 100% indemnizația părintelui decedat, iar cei născuți după această dată, jumătate din sumă. Până când vor primi banii, însă, sunt rugaţi să se gândească şi la posibilitatea transmiterii actelor necesare pe email. În acest fel, vor câştiga timp şi nu vor mai fi nici nevoiţi să piardă timp preţios, pe care l-ar putea valorifica într-un alt mod.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.336 secunde