Nu vă mai chinuiți copiii! Soarele îi poate băga direct în spital

1055
Nu vă mai chinuiți copiii! Soarele îi poate băga direct în spital - nuvamaichinuiti-1561153948.jpg

Articole de la același autor

Vara și-a intrat pe deplin în drepturi, și așa cum era de așteptat, odată cu ea, au apărut și părinții inconștienți, dornici de plajă și soare, dar își chinuiesc copilașii, ținându-i cu orele în arșița de afară. În weekend-ul care tocmai ce s-a încheiat, pe toate plajele de pe litoralul românesc se puteau observa mămici și tătici cu micuți care se jucau pe malul mării, în apă sau pe nisip și care nu erau protejați în nici un fel, nici cu loțiuni cu factor de protecție, nici cu pălării sau șepci. 


Problema este că după câteva ore de stat în căldură, atât copiii, cât și adulții pot suferi arsuri, se pot deshidrata, leșina etc. Desigur, starea lor  se poate complica și mai mult, în funcție de timpul de expunere la razele solare. În urma expunerii la soare, multora li s-a făcut rău și au sunat la numărul de urgență 112, pentru a chema Ambulanța. Alții, în schimb, 
s-au prezentat direct la Spitalul Clinic Județean de Urgență. Spre exemplu, în ultimele trei zile, Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Constanța a fost solicitat de 637 persoane din tot județul. Potrivit dr. Claudia Tătărici, cele mai multe cazuri au acuzat stări de cefalee, dureri abdominale și amețeală. 


Așa că, chiar dacă vara este un anotimp cu vacanțe, concedii, relaxare, trebuie să fie, mai întâi, un anotimp în care trebuie să îi supraveghem mai mult pe cei mici, prevenind îmbolnăvirile și accidentarea lor. Iată ce afecțiuni sunt mai frecvente în această perioadă.
Expunerea copiilor la soare fără protecție poate transforma vacanța într-o vizită la spital. În cazul arsurilor solare, pielea se înroșește, apar o senzație de mâncărime și pustule. Mai ales bebelușii și copiii care iau anumite medicamente sunt mai sensibili. Ca urmare, dacă vă confruntați cu această problemă, există remedii casnice pentru arsuri (baie răcoroasă, comprese, aplicarea de gel cu aloe, miere, oțet de mere, bicarbonat sau amidon dizolvate în apă), dar cea mai bună metodă este să le previi.


Țineți copiii la umbră!
Apoi, insolația este o reacție a organismului la expunerea prelungită la soare și în același timp o urgență medicală. Dacă simțiți că vi se supraîncălzește corpul, iar pulsul și bătăile inimii sunt mai rapide, luați atitudine! Deseori, copilul nu prezintă doar dureri de cap sau amețeală, ci și stări de grețuri sau vomă, frisoane, crampe musculare și febră mare. Cel mai bine este să duceți copiii la umbră și să încercați să scădeți temperatura cu prosoape ude, pungi mici, de gheață puse pe piept, burtă și administrându-i lichide. Nu le dați medicamente, ci chemați ambulanța! Deshidratarea poate apărea chiar dacă cel mic nu are insolație. Ce se întâmplă, de fapt?  Micuțul transpiră mai mult de la căldură, așa că organismul are nevoie de mai multe lichide în această perioadă.  Fiți mai atenți la copii, pentru că ei se iau cu joaca și uită să bea apă. Așa că, atunci când vi se pare că este obosit, nu urinează corespunzător și are pielea uscată, ochii încercănați, atunci este clar, copilul are probleme.
Tocmai de aceea, medicii atrag atenția părinților să nu își țină copiii în soare, în special la orele amiezii, să le protejeze capul cu pălării de soare și să îi dea cu cremă de protecție împotriva razelor UV.


Dacă totuși cei mici fac insolație, iată câteva semne care vă arată că e vorba de o posibilă insolație: piele fierbinte, roșie și uscată, durere de cap, febră, vărsături, dezorientare, chiar delir și respirație superficială, rapidă. 


În astfel de situații, li se vor administra lichide, in cantități mici și repetate, în paralel cu aplicarea de comprese reci la nivelul frunții și al extremităților, dacă sunt fierbinți. Dr. Ioana Seceleanu, medic de familie, spune că celui mic îi poate fi administrat paracetamol, dar asta numai dacă are febră greu tolerată. Atenție, dacă starea celui mic  se agravează, este necesară prezentarea pacientului la Urgență.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9829 secunde