Noutăți la IPJ Constanța: ghișeele Serviciului Cazier Judiciar se mută în clădirea fostei popote

13056

Articole de la același autor

Aproximativ 350 de persoane se prezintă, zilnic, la ghișeele Serviciului Cazier Judiciar din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța pentru a solicita fie cazierul judiciar fie certificatul de integritate comportamentală. Sunt zile când coada se întinde pe strada Renașterii, chiar și până în bulevardul Mamaia. Pentru a nu se mai ajunge în astfel de situații, de la 1 august, ghișeele vor fi mutate într-o altă clădire. Mai exact, la câțiva zeci de metri, în imobilul în care a funcționat popota inspectoratului.

La ghișeele Serviciului Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative situate pe strada Renașterii – mai exact, pe străduța alăturată sediului IPJ Constanța – este aglomerație în fiecare dimineață. Încă de la primele ore, cetățenii care au nevoie de cazierul judiciar sau de certificatul de integritate comportamentală – documente solicitate, în general, în momentul angajării – se prezintă la cele două ghișee și sunt zile în care se formează cozi. Inclusiv polițiștii recunosc că au fost cazuri în care coada s-a întins până la intersecția cu bulevardul Mamaia.

Potrivit comisarului șef Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative, zilnic se depun în jur de 350 de solicitări. „Este vorba despre solicitările pe care le primim la ghișeele de la sediul IPJ Constanța. Aceasta este media, dar sunt perioade când sunt campanii de angajări, titularizările în învățământ, alegerile locale etc, când numărul solicitărilor cresc și peste acest număr”, a arătat comisarul șef Ciprian Sobaru.

Sunt zile când este coadă până în bulevardul Mamaia

Spațiul în care funcționează ghișeele de la Cazier Judiciar este restrâns, măsurile de distanțare socială impuse în contextul pandemiei de coronavirus a făcut ca accesul în interior să fie permis unui număr infim de persoane, prin urmare a crescut numărul celor nevoiți să aștepte în exteriorul clădirii. Totodată, operaționalizarea Registrului agresorilor sexuali a dus, pentru o vreme, la îngreunarea accesării sistemului, ceea ce a făcut ca timpul de eliberare a unui cazier să crească de la 1 – 2 minute și la 10 minute, ceea ce a făcut ca oamenii să aștepte, câteodată și mai bine de o oră pentru eliberarea documentelor necesare.

Aceste aspecte au fost depășite, însă. „De la 1 iulie a fost pus în funcțiune Registrul agresorilor sexuali. A fost implementat pe aceeași platformă pe care se lucrează și cazierele judiciare, ceea ce a dus la o creștere a numărului de utilizatori. A fost o scurtă perioadă de timp în care, chiar și cu trei ghișee deschise, timpul de așteptare pentru eliberarea unui certificat de cazier judiciar sau a unui certificat de integritate comportamentală s-a prelungit. În prezent, nu ne mai confruntăm cu această situație”, a explicat comisarul șef Sobaru.

Ba mai mult, pentru a se evita formarea de cozi pe stradă, s-a luat decizia mutării ghișeelor serviciului într-un spațiu mai generos. Iar în prezent se lucrează intens la pregătirea spațiului, pentru ca de la 1 august cetățenii să fie primiți în alte condiții.

„În situația din prezent este o problemă cu zona de așteptare, în special în contextul măsurilor pentru protecție COVID. Spațiul este mic, există regulile de distanța socială, oamenii erau nevoiți să aștepte în stradă. În noul sediu va funcționa același număr de ghișee – respectiv două ghișee în program normal, iar în situații de aglomerări este deschis și al treilea -, dar cu o zonă de așteptare mult mai mare, atât la interior, cât și la exterior”, a declarat șeful serviciului.

Noul sediu se află tot pe strada Renașterii, la câțiva zeci de metri spre mare, mai precis în clădirea în care a funcționat popota inspectoratului, iar ulterior, până în 2019, restaurantul Eteks.

Nouă ghișee pentru caziere judiciare la unitățile de poliție din județ

Totodată, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, începând din iulie a fost mărit numărul structurilor de poliție din județ unde pot fi solicitate cele două documente (cazierul judiciar și certificatul de integritate comportamentală). Astfel, a fost deschis câte un ghișeu la Ovidiu și Eforie și au fost reînființate ghișeele de la Năvodari și Cernavodă. Prin urmare, în prezent, se eliberează actele respective în nouă structuri din județ: Mangalia, Medgidia, Cernavodă, Năvodari, Hârșova, Negru Vodă, Ovidiu, Eforie și Băneasa. Pentru a nu face un drum până în reședința de județ, cetățenii se pot prezenta și la unul din punctele respective. De asemenea, se impune menționat că, dacă până în iulie certificatul de integritate comportamentală putea fi obținut doar de la sediul IPJ Constanța, din această lună poate fi solicitat și la ghișeele din județ.

O altă metodă prin care cetățenii pot solicita cele două documente este prin intermediul online-ului, dar cu mențiunea că trebuie să se prezinte personal, la ghișeu, după trei zile, pentru a le ridica. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3782 secunde