Noul regulament urmează să fie votat! Parcare cu taxă în toată Constanţa noastră

785

Articole de la același autor

La fix două luni de la prima tentativă a autorităţilor de a impune un nou regulament pentru parcări, la Constanţa, consilierii locali vor vota, vineri, pe 23 martie, o variantă complet diferită. Tarifele de parcare propuse sunt chiar şi de trei ori mai mici decât cele înaintate iniţial, parcările sunt împărţite în patru zone şi nu mai sunt prevăzute licitaţii pentru locurile destinate riveranilor.



Regulamentul de organizare şi funcţionare a parcărilor publice din municipiul Constanţa, propus de Primăria Constanţa, a fost revizuit în urma consultărilor publice. Proiectul de hotărâre a fost publicat pe site-ul instituţiei şi urmează să fie supus la vot în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Municipal Constanța, care va avea loc vineri, 23 aprilie.

Astfel, în noul regulament sunt prevăzute patru zone de parcări publice cu plată, faţă de trei câte au fost în varianta din februarie. Tarifele sunt stabilite în funcţie de zone şi, practic, nu vor mai fi parcări la liber niciunde în oraş.

Zona zero cuprinde parcările din centrul municipiului, din Portul Tomis, de la Poarta 1, parcarea etajată de la Spitalul Judeţean şi toată staţiunea Mamaia, în sezonul estival, între 1 mai şi 15 septembrie. Tariful pentru parcare va fi 4 lei pe oră, cu TVA inclus, iar primele 30 de minute sunt gratuite. Reamintim că tariful propus iniţial era de 7 lei pe oră, fără TVA, pentru primele două ore, şi 15 lei plus TVA pentru a treia oră. Plata se va face prin parcometru, sms, aplicaţie mobilă de plată sau orice altă modalitate de plată alternativă disponibilă. Tariful va fi aplicat pe tot parcursul săptămânii, între orele 00.00 şi 24.00.

Autorităţile pun la dispoziţie şi mai multe tipuri de abonament, inclusiv nominal, pentru instituţiile publice, de 199 lei pe lună, şi pentru persoanele juridice sau fizice care pot dovedi că desfăşoară activitate comercială profesională în zona zero, cu un tarif de 499 lei pe lună, cu TVA inclus. Totuşi, abonamentul nu include rezervarea unui loc de parcare.

Abonamente fără rezervarea locului

În zona 1, care include parcările adiacente spaţiilor publice din diverse zone de interes public, comercial şi turistic, tariful va fi de 3 lei pe oră, taxat după primele 30 de minute gratuite, iar abonamentele vor fi de 199 lei pe lună, respectiv 499 lei pe lună. În zona 2, ce cuprinde parcările situate pe trama stradală de pe teritoriul administrativ al municipiului Constanţa, tariful va fi de 1 leu pe oră, după primele 30 de minute gratuite. Aici, vor fi disponibile şi cinci tipuri de abonamente. Cel de o zi va costa 20 lei, cu TVA inclus, cel pentru şapte zile va fi 100 lei cu TVA inclus, iar cel pentru 30 de zile va fi 150 lei cu TVA inclus. De asemenea, constănţenii vor putea achiziţiona un abonament anual, de 199 lei, iar riveranii, un abonament anual, cu loc de parcare rezervat, la nivelul taxelor aplicabile parcărilor rezidenţiale pentru persoanele fizice sau juridice autorizate. Abonamentele de o zi, şapte zile sau 30 de zile şi un an nu includ rezervarea locului de parcare.



Platformă online pentru împărţirea locurilor în cartiere


Noul regulament de organizare a parcărilor în municipiul Constanţa prevede schimbări importante în privinţa locurilor din cartiere. Parcările de reşedinţă constituie Zona 3 a municipiului. Aici se va atribui câte un loc de parcare pentru fiecare apartament, cu excepţia situaţiilor în care acelaşi utilizator deţine în imobil mai multe apartamente.

„Rezervarea locurilor de parcare de reşedinţă se va face în mod transparent, printr-o platformă online, astfel încât fiecare solicitant poate vizualiza locurile de parcare libere şi locul dorit”, se arată în proiectul de hotărâre.

Platforma nu este încă funcţională, iar rezervarea se va face abia în momentul în care aceasta va fi disponibilă. Rezervarea se va face pe apartament, fiecare având dreptul la un singur loc de parcare. Al doilea loc se poate acorda pentru acelaşi apartament doar dacă rămân locuri disponibile în parcare timp de trei luni şi nu mai există solicitări în zonă.

Rezervarea se va face la fiecare cinci ani, începând de la data la care platforma digitală este disponibilă şi sau cu data la care expiră abonamentul anual. Aceasta va fi prelungită automat în fiecare an, dar nu mai mult de cinci ani. Taxa de parcare va fi cea stabilită conform impozitelor şi taxelor locale şi se va achita anticipat până la 31 martie a fiecărui an.

Atenţie, însă, constănţenii care au locul de parcare rezervat nu vor putea să îl blocheze atunci când pleacă cu maşina. Conform noului regulament, între orele 8.00 şi 16.00, de luni până vineri, exceptând zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, locurile de parcare de reşedinţă libere pot fi ocupate de orice altă persoană decât titularul rezervării, doar cu plata tarifului de parcare aplicabil zonei în care parcarea de reşedinţă este situată. Aşadar, chiar şi cei care vor ocupa câteva ore aceste locuri vor trebui să plătească parcarea.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5124 secunde