Noi investiţii cu fonduri europene în infrastructura de apă şi canalizare

392
Compania de apă RAJA S.A. continuă investiţiile cu fonduri europene în infrastructura de apă şi canalizare din judeţul Constanţa. În cursul zilei de joi, 15 iulie, conducerea instituţiei a semnat două noi contracte de lucrări majore în reţelele din judeţul Constanţa şi din judeţul Dâmboviţa.



Cele două contracte fac parte din Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din aria de operare a RAJA S.A. Constanța, care se înscrie în „Proiectul prioritar strategic privind Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 3 - Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor”, sprijinit financiar de Comisia Europeană.

La eveniment au participat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, primarul comunei Crevedia, Florin Petre, și directorul general RAJA SA, Aurel Presură.

Până în prezent, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, au fost atribuite 42 de contracte de lucrări dintr-un total de 50 și 4 contracte de servicii. Investițiile au ca beneficiari finali populația din zonele de implementare, dar și turiștii care cresc exponențial numărul consumatorilor în sezonul estival în județul Constanța. Implementarea acestora asigură în primul rând îmbunătățirea calității vieții și dezvoltarea durabilă a ariei de deservire prin creşterea eficienţei sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare, dotate cu tehnologii moderne de prelucrare a datelor şi soluții de optimizare.

„Avem ca obiectiv ca județul Constanța să beneficieze de apă potabilă de cea mai bună calitate, iar ca angajament asumat este gospodărirea eficientă a apelor uzate, inclusiv epurarea cu cele mai noi tehnologii. Sunt proiecte asumate și de către acționarul majoritar, Consiliul Județean și de aceea ne implicăm activ ca aceste ambițioase investiții să fie finalizate cu succes. Dacă apar probleme în asigurarea cofinanțării de către primării, vom face toate demersurile la nivel central ca să rezolvăm aceste situații și să nu ajungem în faza blocării acestor proiecte atât de necesare județului”, a declarat Mihai Lupu, președintele CJC.

Soluţii pentru zona inundabilă de pe bd. 1 Mai

Contractul de lucrări CL49 – „Colectoare principale în municipiul Constanța” are o valoare totală de 28.878.319,53 lei cu TVA și se va derula pe parcursul a 18 luni. Investițiile prevăzute sunt reabilitarea sau extinderea rețelei de canalizare pe o lungime de peste 2,2 km, dar și a unor cămine de vizitare. Lucrările sunt unele complexe, deoarece vizează conducte de refulare sau ovoide cu dimensiuni cuprinse între 800 și 3.700 mm. Cea mai grea lucrare din cadrul acestui proiect este reabilitarea ovoidului cu o lățime de 2,5 m și o înălțime de 3,7 m, pozat la peste nouă metri adâncime, de pe bulevardul 1 Mai. „Împreună vom rezolva situația din zona Centrului de Scafandri, să nu mai apară inundații în timpul ploilor. Din perspectiva asta, constructorul are tot sprijinul nostru, pentru că suntem primii interesați să rezolvăm această problemă”, a completat primarul Vergil Chițac. Până la ora actuală, din cele 11 contracte de lucrări prevăzute pentru municipiul Constanța, cu o valoare estimată de peste 105 milioane euro, au fost deja semnate 10.

La finalul evenimentului, directorul general al RAJA S.A. a punctat că până la sfârșitul anului vor fi funcționale o mare parte din investițiile POIM. „În perioada următoare vom recepționa cel puțin 10 contracte. Vom avea obiective noi, funcționale pe raza întregului județ, în foarte multe localități: Vama Veche, 2 Mai, Lipnița, Darabani, Comana, Castelu, Tortomanu, Faclia, Ștefan cel Mare, Negru Vodă și multe altele”, a precizat Aurel Presură.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4869 secunde