Nepăsare sau neglijență? Peste 25.000 de carnete de muncă, abandonate la ITM Constanța

667
2

Articole de la același autor

Un număr de 25.362 de cărți de muncă au fost abandonate la Inspectoratul Teritorial de Muncă, iar situația nu datează de ieri, de azi, ci de cinci ani. Explicația reprezentanților ITM este simplă: legislația s-a modificat, iar acestea nu mai sunt obligatorii, legea permițând la acest moment o multitudine de angajamente de muncă. Principalul motiv - indiferența foștilor salariați, dar și a angajatorilor. 


"Pe de-o parte se află angajatorii, care nu le-au ridicat pentru salariați, fie că între timp au dat faliment, dar cele mai multe carnete ar fi putut să fie ridicate fără probleme de salariați", ne-a declarat șeful serviciului Contracte colective de muncă și monitorizare relații de muncă, Maria Petrică. Aceasta a precizat că unele carnete zac la ITM încă din 1990. 


Cartea de muncă, deși nu mai este un document obligatoriu din 2011, rămâne extrem de importantă, întrucât aceasta atestă vechimea în muncă a fiecărui angajat înainte de anul 2011. 


Principala cauză pentru care la noi încă există un număr foarte mare de cărți de muncă neridicate constă în indiferența proprietarilor. Tocmai de aceea, inspectorii de muncă fac apel atât la salariați, cât și la angajatorii din județ, să se prezinte de urgență la sediul instituției pentru ridicarea carnetelor de muncă, acestea fiind completate și închise de foarte mult timp. Mai mult decât atât, din anul 2011, evidența salariaților se face doar electronic, prin intermediul Registrului general de evidență a salariaților (Revisal), dată de la care carnetul de muncă și-a încetat existența. 


"Cei care au avut interes le-au ridicat, însă aceste carnete nu au stăpân. Au fost pur și simplu uitate la noi. Suntem convinși că proprietarii unora dintre ele sunt plecați în străinătate, s-au pensionat, au murit sau au declarat pierdute carnetele și și-au făcut altele noi", au mai spus inspectorii de muncă. 


Este greu de înțeles însă comoditatea foștilor sau actualilor angajați, în condițiile în care, în cele din urmă, este vorba despre actul cu care se probează vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010, inclusiv timpul lucrat în locuri de muncă cu condiții deosebite, retribuția tarifară de încadrare, dar și alte drepturi. 


Comentează știrea

Marian
14 octombrie 2016
Pensionar din 01/09/2015

Speta mea mi s au respins: per.01/03/2002-01/05/2003,01/06/2003-01/07/2003 nu s au fructificat intrucat nu s au respectat prev.art.7(1) din lg.263/2010. Sporul de noapte din adev. 1514/07/07/2008 nu s a fructificat deoarece temeiul legal este incomplect??? Psr.01/03/1990-15/05/1994 din adev. 1513/07/07/2008 Nu s a fructificat in vrupa supsrioara de munca deoarece nu se precizeaza actul intern al unitatii ptr.nominalizare ??? Deciintr un final cartea de munca este un vax o hartie cartonata inutiladegeaba am facut contestatie cu nr 303379/03/12/2015. Am primit acelasi raspuns ca cel din decizia de pensionare se mai merita sa a mi ridic asa zisa carte de munca stimata redactie,?

DODO
14 octombrie 2016
citi or mai trai ?

daca s-ar cauta in registrele starii civile sigur sint destui care intretimp s-au dus si asa s-ar descongestiona sertarele Buna ar fi o consultare a celor care vor sa se pensioneze si intra in cosmarul alcatuirii dosarului Expl : 1 -NU exista un birou de informatii trebuie sa stai la cozi uriase sa aglomerezi si tu ghiseele ca sa poti pune o intrebare sau sa te guduri pe linga un ghiseu mai liber ca sa beneficiezi de bunavointa unei functionare ( NB pentru intelegerea lor ! ) dec DITAMAI INSTITUTIA NU ARE BIROU DE INFORMATII !!! 2-Nimeni nu stie la ce firme de arhivare se afla vechile societati ( arhivele lor ) asa ca esti trimis ba la Arhivele statului, ba la Tribunal ba la vechiile sedii ( care de regula nu mai corespund ) ba sa-ti gasesti vre-un fost coleg care a deslusit enigma si asa ai sanse Deci o dezbatere pe aceste probleme si altele ar fi binevenita

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7169 secunde